Gazdaság koronavírus

A kormány megtilthatja a külföldi tulajdonszerzést a televíziókban és az egyetemeken

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről hozott törvényben kapott hatáskört Palkovics László tavaly júniusban, amellyel a miniszter megtilthatja külföldiek tulajdonszerzését Magyarországon, eleveníti fel a Hvg.hu.

A törvényben stratégiai társaságnak nyilvánították egyebek közt az energetikai, közlekedési, kommunikációs cégeket, a robot- és biotechnológiai, a kritikus infrastruktúrákkal, élelmezésbiztonsággal kapcsolatos, érzékeny adatokhoz hozzáférő vállalkozásokat. Ezen kívül egy, a törvényben hivatkozott európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint a média szabadsága és pluralizmusa terén is vizsgálhatják a tagállamok, hogy egy adott közvetlen külföldi befektetés valószínűleg hatást gyakorol-e a biztonságra vagy a közrendre.

A magyar szabályozásban azonban eddig a kommunikációs szektorból csak a távközlésre vonatkozott az ilyen vizsgálat lehetősége,

ezt egészítették most ki a kiadói tevékenységgel, film, videó, televízióműsor gyártásával és műsorszolgáltatással. Emellett felvették a listába a felsőoktatást.

Az ilyen stratégiai társaság esetén a miniszter a tulajdonszerzést vagy az üzemeltetési jog megszerzését megtiltja például akkor, ha az új külföldi tulajdonos Magyarország államérdekét, közbiztonságát, közrendjét esetleg veszélyeztetné, különös tekintettel az alapvető társadalmi szükségletek ellátásának biztonságára. Indoklást nem tettek közzé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik