Gazdaság

Két számjegyű drágulás is jöhet a lakáspiacon

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Tovább folytatódik a lakáspiac szárnyalása, újabb rekordok jöhetnek – írta az Azénpénzem.hu a Duna House-ra hivatkozva. Az ingatlanos cég adatai szerint az elmúlt 10 évben most márciusban lépte át először a 15 ezres határt az adásvételek száma, így összesen több mint 41 ezer adásvétellel zárt a piac, ami szintén az elmúlt 10 év legerősebb első negyedévét jelenti.

A társaság elemzői szerint két oka lehet, miért ilyen aktív a piac, és miért ilyen erős továbbra is a keresletet. Egyrészt a koronavírus járvány miatt változnak a lakhatási igények, ami többlettranzakciókat eredményez. Hazai környezetben pedig erre ráerősítenek az otthonteremtési támogatások. A szakemberek úgy vélik,ez a piaci trend éves szinten akár kétszámjegyű árnövekedést is okozhat az ingatlanoknál.

Különböző indexeik alapján vidéken mind keleten, mind nyugaton emelkedő lakásárakkal találkozhatunk minden lakástípusnál, míg a fővárosban kismértékben csökkentek Budán a panelárak és Pesten a belvárosban a téglaépítésű otthonok árai.

Az ingatlanos cég szerint bedurrant a jelzáloghitel piac is. Az óriási erősödést az év elejétől indított rengeteg hitelügylet megjelenése okozta, amellyel már az előző hónapokban is számoltak a pénzügyi szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik