Gazdaság

Bezuhant a használt autók behozatala

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Idén márciusban a DataHouse adatai szerint 10 512 import használt személyautó került hazai forgalomba Magyarországon, ami a tavaly márciusi 11 778 darabhoz képest 11 százalékos visszaesést jelent. Az első negyedévben összesen 30 971 használt személyautót hoztak be az országba, ami 18 százalékkal marad el az előző év hasonló értékétől.

A behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka: a Volkswagen (10,6%), az Opel (10,0%) és a Ford (9,7%) gyártmányai teszik ki.

A szigorú lezárások keresztbe tettek

A koronavírus-járvány kitörése hosszú, virágzó időszaknak vetett véget az import használtautók piacán – magyarázta az adatokat a JóAutók.hu vezérigazgatója, Halász Bertalan. Hozzátette, míg a járvány kitöréséig negyedévenként rendre mintegy 40 ezer használt személyautó özönlött be az országba, azóta mintegy 20 százalékkal lett alacsonyabb az átlagos negyedéves forgalom. A legnagyobb visszaesés közvetlenül a járvány kitörését követően, a szigorú lezárások idején következett be, ekkor 27 ezer körülire zuhant a második negyedéves érték. Az ezt követő szabadabb nyár csaknem 34 ezer példányig húzta vissza a forgalmat. A járvány második hullámának kialakulása óta a negyedéves behozatal volumene 31-32 ezer példányt tesz ki.

A forintárfolyam sem kedvez

Bár a portál februári felmérésének adatai szerint a piac szereplőinek közel kétharmada arra számít, hogy az autópiac működése legkésőbb nyárra visszatérhet a régi kerékvágásba, szinte biztosnak látszik, hogy a korábbi, 40 ezret ostromló negyedéves szintektől akár évekre elbúcsúzhatnak a kereskedők. A honosítási szabályok idei szigorítása ugyanis épp a behozatal törzsállományát kitevő idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti meg. Emellett az euró árfolyamának tartósan 360 forint feletti szinten ragadása érezhetően megdrágítja a használtimportot, ami szintén sokak kedvét elveheti ezen járműveknek a megvásárlásától.

Előrejelzése szerint amennyiben a következő hónapokban megvalósul a gazdaság és a társadalmi élet fokozatos nyitása, éves szinten 130-135 ezer használt autó importjára számíthatunk idén, vagyis a behozatal legfeljebb néhány százalékkal múlhatja felül a 2020-ban regisztrált 130 ezres számot.

Miközben a használtautó-import az idei év első három hónapjában összesen 30 971 darab volt, ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 32 194 volt, ami csupán 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi 32 668-as értéktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik