Gazdaság koronavírus

Felére estek vissza az autóeladások Európában

Az ágazat kereskedelmi szövetsége, az European Automobile Manufacturers Association (ACEA) szerint a hatósági nyilvántartásba vett új autók száma 567 308-ra csökkent, szemben a tavalyi év azonos hónapjában rögzített több, mint 1,2 millió darabbal — számolt be a Növekedés.hu.

Az EU mind a 27 tagállamának autópiaca zsugorodott márciusban. A legnagyobb ütést Olaszország kapta, ahol az új autók száma 85,4 százalékkal, 28 326 darabra esett vissza. Franciaország 72,7 százalékos, Spanyolország 69,3 százalékos csökkenést regisztrált. Még Németországban is, ahol a korlátozások kevésbé bénítóak voltak, 37,7 százalékos visszaesést tapasztaltak

Az év első három hónapjában 2,48 millió járművet értékesítettek, 25,6 százalékkal kevesebbet az előző évi adathoz képest. A legrosszabb helyzetben a Fiat-Chrysler van, 76,6 százalékos forgalomcsökkenéssel. Európában továbbra is a Volkswagen-csoport adta el a legtöbb járművet. Piaci részesedése az év első negyedévében alig több, mint 660 000 értékesített autóval 26,6 százalékosra emelkedett.

Kiemelt kép: Stiller Ákos/Bloomberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik