Gazdaság

„Aki tényleg nagy szarban van, nem jut hozzá” – sokan kimaradhatnak az ingyenhitelből

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Orbán Viktor februárban arról beszélt, hogy minden kisvállalkozó hozzájuthat majd a 10 milliós állami hitelhez, de azok, akik 2019-ben nyitottak vagy nagyberuházást hajtottak végre, nem kapnak pénzt.

Van egy újraindítási akciótervünk, amiben fontos az a 10 millió forintos kamatmentes hitel, amit három év törlesztési türelemmel fogunk majd odaadni minden kisvállalkozónak. Ezt nem akarjuk odaadni a nagyoknak, beszéljünk egyenesen, még csak nem is a közepeseknek. Hanem azoknak, akik kicsik és igazán bajban vannak, és gyors pénzösszegre van szükségük.

– erről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádióban februárban, amikor ismertette a 10 millió forintos állami hitel részleteit. A miniszterelnök kijelentésével szemben aztán hamar kiderült, hogy nem minden kisvállalkozó részesülhet ebből a segítségből, miután a támogatásból kizártak körét 11 pontban ismertették. Mi most négy olyan vállalkozó történetét mutatjuk be röviden, akiknek nagy szükségük lett volna az állami hitelre, de nem jogosultak rá, mert

  • 2019-ben nem volt 12 hónapos lezárt üzleti évük, magyarán január után nyitottak,
  • felújítottak, beruháztak, ezért 2019-ben negatív volt az üzleti eredményük,
  • nem a TEÁOR szám szerinti tevékenység van bejegyezve főtevékenységként,
  • 2020. március 16-át követően 50 százalékos vagy azt meghaladó mértékű tulajdonosváltás történt.

Halmi Gábor és felesége 2019 májusában alapított céget, pár hónappal később pedig már meg is nyitották éttermüket Dabason. A korábban közgazdásztanárként dolgozó férfi és párja mindent erre tettek fel, szépen be is indult a vállalkozás, másfélmilliós pluszt csináltak már az első évükben, de még a járvány sújtotta 2020 is minimális haszonnal zárult. Mostanra viszont már tartalékuk nagy részét felélték, és habár nagyon várták az ingyenhitelt, hamar kiderült, hogy ők nem jogosultak rá, mivel 2019-ben nem rendelkeztek teljes, 12 hónapos lezárt üzleti évvel.

Egy éve várjuk, hogy konkrét segítséget kapjunk. A bértámogatást a dolgozóink megkapták, de a vállalkozókat ez azért nem húzza ki a bajból. Vártuk nagyon a 10 milliós hitelt, azt hittük, ezzel majd túléljük a válságos időszakot. Aztán kiderült, hogy ezt is a nagy cégeknek írták ki, akik 2019 előtt már össze tudtak szedni jelentősebb tartalékot. Miért kizáró ok, ha 2019-ben indult egy vállalkozás?

– kérdezi Gábor, majd hozzáteszi, ő már ötgyerekes családapaként nem tud többet beletenni a vállalkozásba, így márciusban be is zárják az éttermüket. „El kellett dönteni, hogy várok a csodára, vagy pedig lépek, és abbahagyom” – mondja Gábor, aki az utóbbit választotta.

Egy III. kerületi étterem vezetője arról beszélt a 24.hu-nak, hogy nekik ugyan teljes üzleti évük volt tavalyelőtt, de miután beruházásaik többsége 2019-re esett, ezért mínusszal zárták az évet. Ez pedig már elég volt ahhoz, hogy ne kapjanak állami hitelt.

A cégünk 2014 óta működik, nagyjából 10-25 fővel dolgozunk, adót fizetünk, soha semmi gond nem volt velünk. 2019-ben egy nagyobb éttermet indítottunk be, és számítottunk is arra, hogy nem lesz pluszos az első év, hiszen az indulás éve azért ritkán nyereséges

– mondta Ferenc. 2020-ban aztán a vírus miatt a felívelés helyett földbeállás jött. A novemberi zárás óta folyamatosan nő az adósságuk, a kiszállítással pedig csak minimális bevételt tudnak elérni. Az üzletvezető el is magyarázta, hogy mi ennek az oka:

Mi napi 320 ezres bevétellel lennénk nullán, ehhez képest körülbelül napi 250 ezret csinálunk. Ez napi 70 ezer forint veszteség. Nekünk az a szerencsénk, hogy amíg zárva tartás van, addig nem kell bérleti díjat fizetnünk.

Zoltán szerint az a gond ezzel a hitellel, hogy „aki tényleg nagy szarban van, az nem jut hozzá, miközben például egy McDonald’s-hoz hasonló multi jogosult rá”.

Magyar Balázs és barátnője tavaly nyitotta meg a kézműves sörökkel foglalkozó Crafty Bart a IX. kerületben. Cégük már korábban alakult, és amikor kijöttek a hitelről szóló hírek, örült is, mivel a 2019-es évük pozitív volt. Nem sokkal később aztán kiderült, korai a boldogság.

Miután Balázs tulajdonostársként bevette a cégbe a barátnőjét, ezzel ki is esett a kedvezményezettek köréből. Igaz, ő egy másik feltételnek sem tudott eleget tenni, mivel a cég bejegyzett tevékenysége szoftverfejlesztés, így viszont már nem a „termékleírásban” előírt TEÁOR szerinti tevékenység van bejegyezve 2019-től főtevékenységként.

Balázs is megjegyzi, hogy a legnagyobbat igazából azok bukják, akik 2019-ben beruháztak. Nekik a tavalyi nyár még jól ment, jelenleg a kézműves sörök árusítása hoz valamennyi bevételt.

Zoltánról már egy korábbi cikkünkben írtunk, ő 2019. december 13-án nyitotta meg dartsklubját Budán, nem babonás, de azért megjegyezte, hogy ez egy pénteki nap volt. Miután decemberben nyitott, nem volt teljes üzleti éve, így ő sem kérvényezheti a 10 milliós állami hitelt. Neki jelenleg is zárva kell tartania.

Az április végét megvárom, hátha történik valami csoda, de azért úgy néz ki, hogy nem tudok már újranyitni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik