Gazdaság

Kérdések és félreértések az Orbán Viktor által bejelentett „ingyenhitellel” kapcsolatban

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kamatmentes, akár 10 millió forint összegű vállalkozói hitel kapcsán számos kérdés és félreértés merült fel, amelyeket a Bankmonitor.hu szakértői igyekeznek megválaszolni, illetve tisztázni.

Ezt lehet tudni a miniszterelnök által az iparkamara gazdasági évnyitóján beharangozott új vállalkozói hitelről:

  • célja a vállalkozások újraindításának segítése,
  • összege maximum 10 millió forint,
  • a futamidő maximum 10 év,
  • kamatmentes,
  • az első 3 évben nem kell a vállalkozásoknak törleszteniük (automatikus törlesztési moratórium).
  • várhatóan az MFB koordinálja majd a programot, az igénylni a kereskedelmi bankoknál működő MFB pontokon lehet majd.

Varga Mihály pénzügyminiszter további részleteket árult el Facebook-bejegyzésében szombaton, innen tudjuk, hogy már neve is van a programnak: kamatmentes újraindítási gyorskölcsön. A kis és közepes vállalkozásoknak szánják, hogy ők is be tudjanak kapcsolódni a nyitás után a gazdaság felpörgetésébe, a kölcsön segítségével új munkahelyeket teremtsenek. A hitel keretösszege 100 milliárd forint, és a kormány döntött már arról is, hogy a felvett összeget a vállalkozások bérekre, járulékokra, rezsire, működési költségre és készletfinanszírozásra is használhatják. Ugyanakkor számos kérdés nem tisztázódott egyelőre, pedig ezeken múlik majd, hogy kik és milyen feltételekkel juthatnak majd hozzá a kedvezményes finanszírozáshoz.

A Bankmonitor.hu szerint ezek a legfontosabb tisztázandó kérdések:

  1. Milyen bevételt és jövedelmet vizsgál majd a bank egy olyan vállalkozásnál, amelyik a járvány miatt elveszítette jövedelme egy részét, vagy akár egészét? Elvileg pedig éppen az ő számukra lehet a hitel létkérdés az újraindításhoz. Megoldás lehet az, ha a 2019-es bevételeket veszik majd alapul.
  2. Sok céges hitel esetében szükség van ingatlanfedezet bevonására. Ha ez itt is így lesz, akkor hogyan kaphatnak hitelt az olyan kisvállalkozások, amelyek nem rendelkeznek saját tulajdonú ingatlannal, vagy ha van is ilyen, az nem terhelhető meg újabb hitellel?
  3. Felmerülhet a kérdés, hogy a vállalkozások az új, kamatmentes kölcsönnel kiváltják-e meglévő, moratóriumból éppen kikerülő hitelüket. Ez jól hangzik, hiszen egy kamatmentes kölcsönnél aligha lehet kedvezőbb finanszírozáshoz jutni, ráadásul itt 3 évig törleszteni sem kell. Kérdés ugyanakkor, hogy ez menyire illeszkedik a kormány azon céljához, hogy a cégek újraindítását szeretnék segíteni.
  4. Felmerült cikkekben az a feltételezés, hogy az új vállalkozói hitel alternatívája lehet a babaváró hitelnek vagy éppen az otthonteremtést segítő csok-hitelnek, mert például az egyéni vállalkozók alapvetően nehezebben juthatnak lakossági hitelekhez. Ez azért nehezen elképzelhető, mert egy vállalkozó hitel nem fordítható magáncélú ingatlanvásárlásra. Ez egyébként ugyancsak nem szolgálná a hitel Orbán Viktor által megfogalmazott célját, az újraindítás támogatását.
  5. Sokakat érdekelhet, hogy lesz-e vajon kikötött hitelcél, vagy szabadon felhasználható lesz a kölcsön? Logikusnak tűnik, hogy legyen hitelcél, és ha lesz, akkor ezt valószínűleg számlákkal is igazolni kell majd utólag. (Ebben az ügyben a pénzügyminiszter említett bejegyzése ad már némi eligazítást.)
  6. Milyen módon szükséges a hitelt visszafizetni? Számos céges hitelkonstrukciónál a kamatot csak havonta, negyedévente kell megfizetni (ez ugye jelen esetben nincs is), míg a tőkét csak a kölcsön lejáratakor szükséges rendezni.
  7. Mi fog történni az induló vállalkozásokkal? Számos vállalkozói hitelt ezek a cégek azért nem tudnak felvenni, mert nem képesek teljesíteni a banki elvárásokat. A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint várhatóan az induló vállalkozások nem juthatnak majd hozzá ehhez a kölcsönhöz, hiszen az „újraindítás” azt feltételezi, hogy a vállalkozás már korábban is működött.
  8. A hitelfelvételhez kapcsolódó egyéb díj, költség is lényeges lehet. Ezek a tételek is befolyásolhatják, hogy mennyire érheti meg egy kisebb cégnek ezt a konstrukciót választania.
  9. Sokan kérdezik a Bankmonitor.hu hitelszakértőitől, hogy minden kisvállalkozás számíthat majd az új kamatmentes hitelre, vagy lesz egy megcélzott kör? Erre nézve nincsenek még információk, ám nagy valószínűséggel a koronavírus járvány hatásait leginkább megsínylő ágazatokban, például a vendéglátásban, idegenforgalomban vagy éppen rendezvényszervezésben működő cégek juthatnak majd hozzá a kamatmentes hitelhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik