Gazdaság

Mészáros Lőrinc érdekeltsége megvette a Tigázt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Bejött a Forbes decemberi jóslata, amely azt valószínűsítette, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opushoz kerülhet a Tigáz.

Kapcsolódó
Forbes: Magyarország földgázellátásának csaknem fele Mészárosékhoz kerülhet
A teljes Tigáz a felcsúti milliárdos üzletember érdekeltségébe kerülhet, ami a legnagyobb vezetékes földgázelosztó.

A lap akkor felidézte, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos üzletember érdekeltsége már korábban bevásárolta magát a cégbe, csaknem 50 százalékos tulajdonrészt szerezve abban. A lap szerint terítéken van, hogy az Opus a MET Csoporthoz tartozó maradék részesedését is megszerezné.

Ez egy friss céges közlemény szerint – amelyet az MTI-ből idézünk – most meg is történt. Ebben az áll:

Az OPUS GLOBAL Nyrt. adásvételi szerződést írt alá a svájci központú MET Csoporttal az MS Energy Holding AG 50 százalékának megvásárlásáról, amellyel a tőzsdei társaság 49,57 százalékos részesedést szerez a TIGÁZ Földgázelosztó Zrt.-ben. A 2021. március 11-én aláírt megállapodás értelmében az OPUS a tranzakció zárásakor irányítási jogot is szerez a földgázelosztó társaságban.

Dzsubák Attila Zsolt, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója elmondta:

A TIGÁZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul hozzá cégcsoportunk eredménytermelő képességéhez. A tiszántúli gázhálózat megvásárlása szilárd alapot jelent az OPUS GLOBAL Nyrt. energetikai divíziójának további bővítésére és régiós jelenlétünk erősítésére. Stratégiai célunk ugyanis, hogy társaságunk hosszútávon a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé váljon.

A közleményben az is szerepel, hogy OPUS GLOBAL Nyrt. 2020. december 23-án tett kötelező érvényű ajánlatot az E.ON Beteiligungen GmbH-nak az E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt. (TITÁSZ) részvénycsomagjának megvásárlására. (…) “Mind a TIGÁZ, mind a TITÁSZ az OPUS eszközportfóliójának értékes eleme lesz, amely kiszámítható, stabil bevételt biztosítva, jelentős mértékben járul majd hozzá a tőzsdei cég eredménytermelő képességéhez. A tranzakciók zárását követően az OPUS GLOBAL Nyrt. a hazai energetikai piac meghatározó szereplőjévé válik” – zárul a közlemény.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, 33 760 kilométer hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet, Magyarország területének közel felét látja el földgázzal.

2017-ben az olasz ENI adta el a céget a svájci központú, de magyar többségi tulajdonban lévő MET energetikai csoportnak. A Lakatos Benjámin vezérigazgató többségi érdekeltségébe tartozó csoport szűk két éven belül adta át a tulajdonában lévő üzletrész felét a Mészáros Csoportnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik