Gazdaság

Forbes: Magyarország földgázellátásának csaknem fele Mészárosékhoz kerülhet

MTVA/ Oláh Tibor
MTVA/ Oláh Tibor

A Forbes.hu több, egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy a Mészáros Csoporthoz tartozó tőzsdei befektetőcég, az Opus Global Nyrt. tárgyalásokat folytat arról, hogy megvásárolja a Tigáz teljes részvénycsomagját. Igaz Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos üzletember érdekeltsége már korábban bevásárolta magát a cégbe, csaknem 50 százalékos tulajdonrészt szerezve abban. A lap szerint terítéken van, hogy az Opus a MET Csoporthoz tartozó maradék részesedését is megszerezné.

Utóbbi a Forbes.hu kérdésére tömören csak annyit válaszolt, piaci híreszteléseket nem kommentálnak. Az Opus válaszában kiemelte, hogy folyamatosan vizsgálják az újabb felvásárlási lehetőségeket, de meg nem erősítették, igaz, nem is cáfolták információkat. Mint írták: az Opus Csoport portfóliójának optimalizálása és a lehető leghatékonyabb működtetése mellett folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket.

A Tigáz Magyarország legnagyobb vezetékes földgázelosztója, 33 760 kilométer hosszú gázvezeték-hálózatot üzemeltet, Magyarország területének közel felét látja el földgázzal.

2017-ben az olasz ENI adta el a céget a svájci központú, de magyar többségi tulajdonban lévő MET energetikai csoportnak. A Lakatos Benjámin vezérigazgató többségi érdekeltségébe tartozó csoport szűk két éven belül adta át a tulajdonában lévő üzletrész felét a Mészáros Csoportnak.

A földgázelosztó magyar tulajdonba kerülése valóban komoly összegeket emésztett fel. Az itthon a Mol által felvásárolt Agip benzinkúthálózatról is ismert ENI 2018-as pénzügyi riportja szerint 145 millió euróért adta el a Tigázt a MET Csoportnak (jelenlegi árfolyamon 51,3 milliárd forintért), sőt az üzlet részeként 13 millió eurónyi (4,6 milliárd forint) pénzeszköz is gazdát cserélt. Ez látszik is a Tigáz mérlegén, hiszen 2018-tól az olaszok helyett már a MET finanszírozta a céget, a hosszú távú kötelezettségek soron így jelent meg a 2019-ben leadott beszámolóban 58,6 milliárd forintnyi hitel, ami vélhetően tartalmazza a vételárat).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik