Gazdaság

Bukarest életszínvonalban már lekörözte Budapestet, egyetlen vidéki régió érte el az uniós átlagot

PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP
PASQUINI Cedric / Hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP

A Növekedés.hu számolt be az Eurostat egyik friss felméréséről. Az Európai Unió alá tartozó Eurostat minden évben közzéteszi azokat a részletes gazdasági adatokat, amelyek alapján össze lehet mérni, hogy az egyes EU-s régiókban mekkora az életszínvonal, a mostani számok a 2019-es állapotokat mutatják be.

Az Eurostat a GDP adatokat egy fiktív pénznemre a PPS-re is átszámolja az egyes országok közötti nagy árkülönbségek miatt. Az eltérő árszínvonalakat a PPS teljesen lefedi és megmutatja, hogy mekkora a tényleges életszínvonal.

A PPS terén Budapest olyan városokat előz meg, mint Bécs, Berlin vagy Madrid. Viszont a listán a román főváros, Bukarest mögött kullogunk, ahogyan a magyar fővárost megelőzte Varsó, Pozsony és Prága is.

A ranglistán Prága Luxemburg után a második helyen áll. A lap szerint a mi térségünkben a gazdaságok jellemzően fővárosközpontúak, a vidék általában le van szakadva. Ezzel szemben Németországban például szinte minden régióban az uniós átlag fölött élnek az emberek. Náluk ráadásul nem Berlin áll az első helyen az életszínvonal terén. A bajor régió fejlettebbnek számít.

A vidéki adatok Magyarországra nézve kevésbé hízelgőek. Itthon a közép-magyarországi az egyetlen régió, amely az uniós átlagot meghaladja. Utána az EU-s átlag 71 százalékával a Nyugat-Dunántúl áll a legjobban. Észak-Alföld és Észak-Magyarország egyike az unió legszegényebb régióinak. A negatív toplistát egyébként bolgár régiók uralják, de belekerült egy tengerentúli francia terület is: az Indiai-óceánon található Mayotte szigetén a mintegy negyedmillió lakos életszínvonala az uniós átlag 32 százalékát éri csak el. Pont ezen a szinten áll Bulgária Severozapaden nevű régiója is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik