Gazdaság

Végérvényesen ugorhat a közfoglalkoztatás azoknak, akik már 10 éve csinálják

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Amennyiben a kormány nem változtat korábbi elképzelésein, akkor legfeljebb 10 évig lehet valaki közfoglalkoztatott. Ez azt jelenti, hogy júliustól sokan kiesnének ebből a rendszerből, végképp elveszthetik megélhetésüket és a végérvényesen az utcára kerülhetnek –hívta fel a figyelmet az LMP.

Az ellenzéki párt úgy tudja, a kormány egyelőre nem kíván változtatni ezen az áldatlan helyzeten, ezért törvénymódosítást kezdeményez a 10 éves időkorlát kibővítésére. A közfoglalkoztatás rendszeréből alapvetően integrációs programokkal lehetne visszatérni a munkaerőpiacra, de úgy tűnik erre nincs valós kormányzati szándék. A törvénymódosítással azt szeretnék elérni, hogy akik a közfoglalkoztatásból nem tudnak kilépni, azoknak megmaradhasson a lehetőség.

Közleményükben emlékeztettek rá, hogy Orbán Viktor a válság kezdetekor azt mondta: „mindenkinek lesz állásajánlata három hónapon belül, aki elveszti a válság miatt az állását, ha nem cégektől, akkor az államtól”.

Tavaly augusztusban a kormány ötmilliárd forinttal bővítette a közfoglalkoztatási program keretét és próbálta felpörgetni. Kormányhatározatban rögzítették, hogy a kormány „mindenki számára, aki ezt igényli, a közfoglalkoztatás keretében munkalehetőséget biztosít”.

Sok más tervhez és ígérethez hasonlóan ez a cél sem teljesült, bebizonyosodott, hogy a közfoglalkoztatás egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a válság alatt munka nélkül maradtakat felszívja. Miközben a munkanélküliek száma egy év alatt sajnálatosan majdnem 60 ezerrel nőtt, a KSH adatai szerint 2020 októbere és decembere között 16 ezerrel, 14,8 százalékkal kevesebben, immár csak 92 ezren dolgoztak Magyarországon közfoglalkoztatottként.

Ugyanakkor azokat, akiknek a közfoglalkoztatás az utolsó lehetőség, akik 10 év alatt sem tudtak kilépni ebből a körből, azokat az állam most út szélén hagyná – értékelt az LMP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik