Gazdaság

Több lett a közmunkás és újra megindultak külföldre dolgozni a magyarok

A foglalkoztatottak átlagos augusztusi létszáma az előző hónaphoz képest 54 ezer fővel, 4 millió 514 ezer főre emelkedett, a tavaly augusztusihoz képest pedig 18 ezer fővel csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A foglalkoztatás növekedése a szezonális hatások mellett a gazdasági helyzet javulásával, a közfoglalkoztatás felpörgésével, valamint a külföldre újra meginduló magyarok számának emelkedésével függ össze – értékeli a friss adatokat a Portfolio.hu.

Habár a havi foglalkoztatási adat nagyon jól néz ki, és a gazdaság erősödését jelzi, a mélyben meghúzódó folyamatok összetettebb helyzetről árulkodnak – írja a portál.

A 4,5 millió foglalkoztatottat ugyanis úgy tudtuk elérni, hogy a Portfolio számításai szerint az egy hónap alatt létrejövő 54 ezer új munkahelyből 16 ezer a közfoglalkoztatáshoz kötődik, 7 ezer pedig külföldön jött létre (újra megindultak külföldre dolgozni a magyarok, amint a lezárások véget értek).  A közmunkások és a (rövid ideje) külföldön dolgozók, illetve külföldre ingázók száma egyaránt meghaladja a 100 ezret.

A kép még kevésbé szép, ha hozzávesszük, hogy sokan korábban teljes állásban dolgoztak, de az első hullámban részmunkaidőre tette őket a munkahelyük, és abban is maradtak. Vannak szintén sokan az állásvesztők között, akik később tudtak munkát szerezni, de a korábbinál alacsonyabb bérrel.

Habár nyáron megerősödött a munkaerőpiac, a következő időszakban valószínűleg érdemi leépítéseket láthatunk. A koronavírus-járvány második hulláma – és ezzel összefüggésben az újabb korlátozó intézkedések – ismét nehéz helyzetbe hozhatják a vállalatokat. Különösen úgy, hogy a bértámogatási program augusztus végén megszűnt, miközben a gazdasági kilátások nyárhoz képest romlottak. A leépítések pedig szeptemberben már meg is indultak a turizmus-vendéglátásban, illetve a szektorhoz köthető szolgálató ágazatokban.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik