Fülöp Dániel / 24.hu
Gazdaság

Varga Juditék hitelére nem hiteles válasz a banktitok – pótkérdés Matolcsynak

A jegybankelnök kitérő válaszát nem fogadta el Bangóné Borbély Ildikó.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó elégtelennek értékelte a jegybankelnök előző válaszát arra a kérdésére, vizsgálja-e az MNB az igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét.

Matolcsy György először ugyanis azt válaszolta, folyamatosan vizsgálják a túlzott eladósodás megelőzését és megakadályozását célzó, a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló jegybanki rendelet betartását. Az MNB végez  egyedi ügyekben ellenőrzést, de törvényi felhatalmazás híján banktitoknak minősülő adatokról nem adhat tájékoztatást.

A szocialista képviselő jelezte, ez nem érdemi válasz, hiszen feltehetően Matolcsy György is jól ismeri az igazságügyi miniszter ingatlanügyeit, ő pedig semmi olyat nem kérdezett, ami érinthetné a banktitkot. Ennek igazolására felidézte a jogszabályt, illetve jelezte azt is, továbbra is csak az érdekli, a Varga Judit és férje által felvett 192 millió forintos hitel nem sérti-e a Magyar Nemzeti Bank szabályait.

Ezért újra rákérdezett, hogy Matolcsy György szerint a hivatkozott lakáscélú kölcsön szabályosan megvalósulhatott-e?

Ha esetleg nem, vagy nem biztos benne, akkor mikor indít az MNB eljárást az érintett pénzügyi szervezettel szemben, hogy tisztázza a körülményeket?

Korábban a képviselő jelezte, a 192 millió forintos hitelre a Magyar Nemzeti Bank szabályai nem adnának lehetőséget, kivéve, ha volt valamilyen pótfedezet, de még úgy is szinte elképzelhetetlen ekkora összegű ingatlanra, ekkora összegű hitel megállapítása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.