Gazdaság

Varga Juditék hitelére nem hiteles válasz a banktitok – pótkérdés Matolcsynak

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
A jegybankelnök kitérő válaszát nem fogadta el Bangóné Borbély Ildikó.

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó elégtelennek értékelte a jegybankelnök előző válaszát arra a kérdésére, vizsgálja-e az MNB az igazságügyi miniszter és férje ingatlanhitelét.

Matolcsy György először ugyanis azt válaszolta, folyamatosan vizsgálják a túlzott eladósodás megelőzését és megakadályozását célzó, a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló jegybanki rendelet betartását. Az MNB végez  egyedi ügyekben ellenőrzést, de törvényi felhatalmazás híján banktitoknak minősülő adatokról nem adhat tájékoztatást.

A szocialista képviselő jelezte, ez nem érdemi válasz, hiszen feltehetően Matolcsy György is jól ismeri az igazságügyi miniszter ingatlanügyeit, ő pedig semmi olyat nem kérdezett, ami érinthetné a banktitkot. Ennek igazolására felidézte a jogszabályt, illetve jelezte azt is, továbbra is csak az érdekli, a Varga Judit és férje által felvett 192 millió forintos hitel nem sérti-e a Magyar Nemzeti Bank szabályait.

Ezért újra rákérdezett, hogy Matolcsy György szerint a hivatkozott lakáscélú kölcsön szabályosan megvalósulhatott-e?

Ha esetleg nem, vagy nem biztos benne, akkor mikor indít az MNB eljárást az érintett pénzügyi szervezettel szemben, hogy tisztázza a körülményeket?

Korábban a képviselő jelezte, a 192 millió forintos hitelre a Magyar Nemzeti Bank szabályai nem adnának lehetőséget, kivéve, ha volt valamilyen pótfedezet, de még úgy is szinte elképzelhetetlen ekkora összegű ingatlanra, ekkora összegű hitel megállapítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik