Gazdaság

Vigyázat, ha ilyen e-mailt kap, az nem a jó szándék jele

Róka László / MTVA/Bizományosi
Róka László / MTVA/Bizományosi
A fogyasztók egyre gyakrabban kapnak adathalász e-maileket, amelyek egyes közmű- és energiaszolgáltató cégek nevében érkeznek – írta az MTI a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelzése alapján.

Ezek a levelek szövegezésükben és kinézetükben is megtévesztésig hasonlítanak azokra az értesítésekre, amelyeket valódi szolgáltatók küldenek. Azonban a közmű- és energiaszolgáltatók nevében, de azok tudta nélkül érkező hamis értesítések kárt okozhatnak nekünk, céljuk lehet ügyféladataink megszerzése, de előfordulhat, hogy a csalók egy-egy „elmaradt” villany-, gáz vagy vízszámla befizetésére szólítanak fel, ami anyagi kárral is járhat.

Ezért tanácsolják, hogy néhány dologra figyeljünk oda.

  • Az ilyen leveleknél fontos ellenőrizni, hogy valóban a szerződéses szolgáltatótól érkezett-e, vagyis az e-mailben szereplő feladó címe azonos-e azzal, amelyiken a szolgáltatóval levelezni szoktunk.
  • Azt is érdemes átgondolni, hogy megadtuk-e az e-mail-címüket a szolgáltatóknak a számlaügyek elektronikus intézése érdekében.
  • Idézzük fel a legutóbbi számlabefizetés idejét, azaz hogy valóban aktuális-e most egy esetleges felszólítás elmaradt befizetés rendezésére.
  • Ha csoportos beszedéssel fizetjük a számláinkat, mindenképpen legyen gyanús, amennyiben bankkártyás befizetést kérnek tőlünk, ahová egy link is vezet.
  • Ellenőrizzük a számla fizetési határidejét is, mivel a számla kézbesítése és a befizetési határidő között 8 napnak kell eltelnie.
  • Vizsgáljuk meg az e-mailben található azonosítókat (szerződésszám, a felhasználó azonosító száma, a felhasználási hely címe), és kételkedjünk a levél valóságtartalmában, ha azok nem egyeznek a saját szerződésünkben olvasható azonosítókkal.
  • Gyanús lehet még, ha a levélben jelzett fizetendő túl magas, vagy túl alacsony összegű.

Azt tanácsolják továbbá, hogy

ha kétségünk támad, ne utaljunk pénzt a levélben megjelölt számlaszámra, és ne kezdeményezzünk bankkártyás fizetést az e-mailben lévő linkre kattintva. Ilyen esetben mindenképpen célszerű felvenni a kapcsolatot a szolgáltató ügyfélszolgálati munkatársaival is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik