Gazdaság

Sokan félnek nyugdíjmegtakarításba tenni a pénzüket

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
A lakosság felének nincs nyugdíjcélú megtakarítása, és nem is tervezi, hogy elkezdje a megtakarítást a jövőben. Sok esetben nem csak lustaságból, hanem tévhitek miatt nem kezdik el a felkészülést a boldog nyugdíjaskorra – derül ki az OTP Nyugdíjpénztár reprezentatív kutatásából.

A felmérésben a válaszolók negyede mondta, hogy rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári magtakarítással, és további 24 százalék nyilatkozott úgy, hogy tervez vele. Arra is fény derült, hogy mi ösztönzi a lakosság másik felét a megtakarítások halogatására.

  • A kutatásban résztvevők azt mondták, azt tartja őket vissza a nyugdíjpénztári megtakarításoktól, hogy félnek a bonyolult, átláthatatlan konstrukcióktól.

A megkérdezettek 23 százaléka azért nem is fut neki az időskori megtakarításnak, mert úgy érzi, nem értené meg a befektetési stratégiákat.

  • A megkérdezettek mintegy 40 százaléka bizalmatlan a nyugdíjpénztárakkal szemben.

A kutatásból nem derül ki, hogy ez egy régi félelem maradványa-e, vagy a fentihez hasonló pénzügyi ismeretek hiányából fakad, mindenesetre sokakat tart vissza az időskori megélhetés megalapozásától.

A felmérés arra is rámutatott, hogy

  • a lakosság ötöde gondolja úgy, hogy nem tud időt szakítani arra, hogy megtakarításaival foglalkozzon.

Véleményük szerint túl sok időt vesz igénybe, hogy utánajárjanak az ajánlatoknak, valamint bemenjenek a bankfiókba megkötni a szerződést vagy befizetni a tagdíjat.

Nem kell hozzá pénzügyi szakértelem

A felmérés eredményére, a félelmekre is reagált a nyugdíjpénztár. Mint írták, a nyugdíjmegtakarításnál az első lépéshez elég azt mérlegelni, hogy mekkora összeget, milyen távon és milyen hozamelvárással szeretnénk megtakarítani, ezzel már sokkal közelebb lehet kerülni az igényeknek megfelelő termékhez, konstrukcióhoz. A nyugdíjpénztár főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina azt is hozzátette, segítség lehet ingyenes és kötelezettség mentes megtakarítási kalkulátoruk, ami kérdőív segítségével segít felmérni a kockázatvállalási hajlandóságot és megtalálni az élethelyzetéhez legjobban igazodó portfóliót.

Azt is kiemelte, hogy a nyugdíjpénztári megtakarításban elhelyezett pénzt a bank alapkezelőjének szakértő befektetői kezelik, így a pénztártagoknak nem kell nyugdíjcélú befektetéseik menedzselésével foglalkozniuk, sem különösebb szakértelemmel rendelkezniük pénzügyi kérdésekben, pénzüket enélkül is biztonságban tudhatják. A folyamat teljes mértékben transzparens, az ügyfelek nyomon tudják követni megtakarításaikat a nyugdíjpénztár portál oldalán.

Megemlítette azt is, hogy a hazai nyugdíjpénztárak törvényi előírás alapján 2001. január 1-jétől választható portfoliós rendszert működtethetnek – pénztáruknál 6 különböző befektetési portfólió elérhető a kockázatosabb, elsősorban fiatalok számára ideális dinamikus portfóliótól az elsősorban a nyugdíjba vonulás előtt állóknak ajánlott kockázatkerülőig. Fontos figyelembe venni, hogy a jogszabályok különböző korlátozásokat, előírásokat tartalmaznak annak érdekében, hogy a pénztárak indokolatlanul nagy befektetési kockázatot ne vállaljanak fel, ugyanakkor az előírások betartása mellett a választható portfóliók meglehetősen eltérő kockázati szintet képviselhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik