Gazdaság

A járvány alatt embereket vett fel és nagy béremelést adott a MÁV és a Volán

Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Drasztikus, körülbelül 70 százalékos mértékű lehetett tavaly a MÁV-csoport bevételcsökkenése, a 2019-es, közel 159 milliárd forintnyi forgalomhoz képest. Az állami vasúttársaság a koronavírus-járvány alatt – hiába maradtak otthon sokan az első hullám alatt – nem csökkentette a járatai számát, a bevétele pedig apadt, szóval vaskos mínuszt termelt. „Mindezek ellenére a vasúttársaság vezetése támogatja a szakszervezetek 2021-es csoportszintű, mintegy 8-9 százalékos keresetnövekedésre tett javaslatát, azok után, hogy a társaságnál tavaly átlagosan 10 százalékkal nőttek a keresetek. A munkáltató továbbította a bérfejlesztési csomag tervét, jelenleg minisztériumi jóváhagyásra várnak, így már csak a forrásokat kell biztosítani hozzá. Ez jó eséllyel sikerülhet is hamarosan” – számolt be a napi.hu-nak Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) elnöke. Jelenleg az is napirenden van, hogy a bérmegállapodás esetleg több évre szóló legyen.

MÁV: nem igaz, hogy minisztériumi jóváhagyásra várnak

Cikkünk megjelenése után reagált a MÁV a Meleg János által elmondottakra. A cég azt közölte: „Nem igaz, hogy „A munkáltató továbbította a bérfejlesztési csomag tervét, jelenleg minisztériumi jóváhagyásra várnak, így már csak a forrásokat kell biztosítani hozzá.” A valóság ezzel szemben a következő: A bérminimumok változásával összefüggő bérrendezések 2021. február 1-jével megtörténnek, de ez nem képezi a vállalati bértárgyalások részét. Az érdekképviseletek eljuttatták bérjavaslataikat a MÁV Zrt.-hez mint munkáltatóhoz, a menedzsment a munkaerőpiaci folyamatok és a nemzetgazdasági helyzet figyelembevételével készül a tárgyalások megkezdésére.”

Létszámleépítés, keresetcsökkenés sehol nem történt és a kormány szinte minden kompenzációt, elmaradást rendezett a munkavállalókkal szemben. A lap azt írja, hogy tavaly a veszélyhelyzet bevezetése előtti utolsó pillanatban állapodtak meg a bérnövekedésről, majd a szakszervezetek kérésére a munkáltató előrehozta a Szép-kártya kifizetéseket és az egész évi juttatási csomagot már májusban odaadta a dolgozóknak.

2021 januárjában pedig mintegy bruttó 65 ezer forintnyi egyszeri, rendkívüli kifizetéshez jutottak a MÁV Zrt.és a MÁV Start munkatársai a karácsony utáni bruttó 350 ezer forintos kifizetés után.

Mivel sokan veszítették el munkahelyüket az első hullám alatt az országban, ezért a MÁV-hoz is viszonylag sokan jelentkeztek az üres állásokra. De még így is maradt jócskán betöltettel munkakör.

A Volánnál hasonló a helyzet. „Igazodva a MÁV-os érdekképviseletek bérigényéhez, a legnagyobb volános szakszervezet egységesen 6 százalékos, minden munkavállalónak járó bérfejlesztési igényt fogalmazott meg. Szükségesnek tartja továbbá a Volánbusz Zrt. és a MÁV-csoport leányvállalatai közötti bérkülönbségek csökkentését, így felzárkóztatásra további 3 százalékos differenciálható bértömegfejlesztést javasol” – tudta meg a portál Baranyai Zoltántól, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik