Gazdaság

ÁSZ: 1400 milliárd forint pluszbevételt hoztak a gazdaságfehérítési intézkedések a költségvetésnek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az adózásban bevezetett digitalizációs fejlesztések eredményeként jelentősen nőtt az adófizetési hajlandóság és kiemelkedő mértékben fehéredett a magyar gazdaság az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzői szerint. Kiemelték, hogy a 2007-2019. évek közötti időszakban több mint duplájára nőtt a központi költségvetés áfabevétele, az áfarés – a kivetett és a beszedett áfa különbsége – pedig a 2010. évi 21,9 százalékról 6,6 százalékra mérséklődött, ami a legjelentősebb mértékű fehéredés az Európai Unióban.

Az ÁSZ elemzőinek összegzése szerint a bevezetett gazdaságfehérítő intézkedések 2014-2018 között mintegy 1400 milliárd forint többletbevételt eredményeztek a költségvetés számára.

Az állami bevételek növekedése mellett a gazdaságfehérítő intézkedések fontos hatásának nevezték, hogy azok növelik az átláthatóságot, igazságos piaci viszonyokat teremtenek a gazdaság szereplői számára, jelentősen csökkentik a korrupció lehetőségét és erősítik a tisztességes adófizetést, a fair piaci versenykörnyezet megszilárdítását.

Hatékonyabbá vált az adóbeszedés

Mint írták, az adórendszer hatékonyságának növelése megkívánja, hogy az adókból származó bevételek beszedésére minél teljesebb körben, minél egyszerűbben, illetve minél olcsóbban kerüljön sor. Ehhez az elmúlt években nagyban hozzájárult a digitalizáció eszközeinek megjelenése az adózás területén.

Az online pénztárgépek, majd az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) és az online számlarendszer bevezetése hozzájárult ahhoz, hogy 2007-ről 2019-re a befolyt áfabevétel több mint duplájára nőtt, a központi költségvetési bevételeken belüli aránya 2019-re több mint 30 százalékra emelkedett, ami meghaladta a 2012-ben, az áfakulcs-emelés évében realizált kiemelkedő szintet. Az, hogy a digitalizációs fejlesztések hatására a magyar áfarés a 2013-ig jellemző 20% körüli mértékről 2019-re – az Európai Bizottság adatai szerint – 6,6%-ra mérséklődött, kedvezőbb mind az európai uniós, mind a V4 országok átlagos adatánál. Ez az uniós átlag alatti érték az ÁSZ szerint amiatt is jelentős, mivel nagyon rövid idő alatt sikerült ekkora tisztulást elérni a piaci szereplők körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik