Gazdaság

Ennyi fiatalt érint az Orbán Viktor által bejelentett SZJA-mentesség

Bloomberg / Getty Images
Bloomberg / Getty Images
A miniszterelnök tervei szerint legkésőbb 2022. január 1-től, a választások előtt nem sokkal életbe lépne az adókedvezmény.

Orbán Viktor péntek reggeli Kossuth rádiós beszélgetésében nemcsak a koronavírus-vakcinákról beszélt, de azt is mondta, adókedvezmény jön a fiataloknak is: legkésőbb 2022. január elsejétől azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket, jövedelemadó-mentességet kapnak. Azt mondta, így könnyebb lesz számukra az élet kezdete, hiszen ott van még mellette a CSOK, és a babaváró hitel is. Igaz, az SZJA-mentesség olyan kedvezmény, amihez csak bejelentett munkahely kell, eladósodni nem kell hozzá.

Kíváncsiak voltunk, hány fiatalt érint a jövőbeni intézkedés. A Központi Statisztikai Hivatal korcsoport bontású foglalkoztatási adatai közül a legfrissebbek a 2020. szeptember-novemberre vonatkoznak. Ez alapján tavaly ebben a három hónapban (teljeskörűsítés után)

269 ezer 15-24 év közötti fiatal mondta azt a KSH megkérdezése során, hogy rendelkezik munkahellyel.

A KSH definíciója szerint foglalkoztatott az, aki a referencia-időszakban (ún. vonatkozási héten) legalább egy óra, jövedelmet biztosító munkát végzett, vagy munkájától csak átmenetileg (szabadság, betegség stb. miatt) volt távol. Ebbe beletartoznak azok is, akik mondjuk feketén dolgoznak, mivel a KSH nem intézményi adatokkal dolgozik ebben az adatfelvételben, hanem kérdőívekkel. Azoknál, akiket nem legálisan foglalkoztatnak, értelemszerűen nem érvényesíthető az SZJA-mentesség sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik