Gazdaság

Igen jól jártak a magánnyugdíjpénztárban maradók

MTVA / Bizományosi: Faludi Imre
MTVA / Bizományosi: Faludi Imre

Tíz évvel a magánnyugdíjpénztárak államosítása után megduplázhatták nyugdíjpénzüket, akik nem engedtek a kormány zsarolásának. Még a koronavírus-járványban is sikerült hizlalni a megtakarításokat; az Azénpénzem.hu számításai szerint a maradó tagság döntő többsége tíz év alatt egymillió forintonként 600 ezer és 860 ezer forint közötti reálhozammal gazdagodott.

„Magasan az infláció feletti hozammal gyarapodott azoknak a magánnyugdíjpénztári tagoknak a pénze, akik tíz évvel ezelőtt nem engedtek a kormány zsarolásának, és megtartották tagságukat. Míg az elmúlt tíz évben az infláció 25 százalékkal értéktelenítette el a megtakarításokat, az itt kezelt vagyonok több mint 90 százaléka 85 és 111,8 százalék közötti hozammal gyarapodott” – számolta ki az Azénpénzem.hu.

Még a tavalyi, koronavírussal súlyosbított évben is sok portfólió reálhozamot, vagyis inflációnál magasabb hozamot produkált a magánnyugdíjpéntáraknál.

A 2010 őszén keresztül vitt, a magán-nyugdíjpénztári rendszert érintő kormányzati bedarálással nem mindenkit sikerült a kormánynak elriasztania a pénztárától. „Az államosítást követően sorra szűntek meg a nyugdíjpénztárak, mára csak négy maradt. Mivel a kasszák tagjait koruk alapján automatikusan sorolták be a különféle portfoliókba, és főként a fiatalabb korosztály maradt, a tagok vagyonának mintegy 90 százaléka a növekedési és a kiegyensúlyozott portfóliókban van.”

A maradó tagok száma azóta is folyamatosan csökken, tavaly szeptember végén már csak 54303-an voltak. A döntő többségük vagyona ugyanakkor a kétszeresére hízott. A 10 éves hozamokat vizsgálva azt látjuk, hogy a növekedési portfoliókban 93,68 és 111,84 százalék között nőtt a vagyon – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik