Gazdaság

A polgármester kérdezi: mi vezetett ahhoz, hogy a város kórházában a betegellátás összeomlott?

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Szerdán írtunk arról helyiek beszámolója alapján, hogy miközben pénteken átadták a sok tízmillió forintból felújított szülészeti részleget a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban, pár nap múlva be is zárták. Koronavírusos lett – tudomásunk szerint – két altatóorvos, ezért a szülészet-nőgyógyászat mellett a sebészet és traumatológia részlegen is átmenetileg bezáratta a fekvőbeteg-ellátást a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Bár a városban gyorsan híre ment, hogy szülni a 40 kilométerre levő Győrbe kell menni, de a lezárásról sem a kórház oldalán, sem az NNK honlapján, sem a kórházfenntartó ÁEEK oldalán nem volt található információ tegnapi cikkünk írásakor. És az önkormányzat oldalán sem.

Egy nappal a cikkünk megjelenése után nyílt levelet írt a polgármester, a kormánypárti Árvay István, amelyet a Facebook-oldalára is feltöltött. (Az önkormányzatot és a polgármestert tegnap kérdeztük, nem válaszoltak.) A levelet az átmeneti lezárást elrendelő NNK-nak, a kórháznak, valamint a megyei és városi tisztiorvosnak címezi.

Azt sugallja a levél, hogy a polgármester is csak a közösségi médiából tudta meg, hogy mi történt a város kórházával. Tájékoztatást kér arról, hogy

  • mely részlegeket érintik a működési korlátozások (holott erről a lapunk által is megismert dokumentum világosan szól),
  • a háziorvosoknak szóltak-e időben arról, hogy megváltozott a helyzet,
  • képes-e az intézmény szakszerűen ellátni a korlátozásokkal nem érintett területeken ápoltakat,
  • és mi vezetett ahhoz, hogy a kórházban a betegellátás összeomlott?

A kórház ellátási körzetébe 70 ezer ember tartozik.

Lapunknak tegnap óta egyik intézmény sem válaszolt még. Tegnapi cikkünk megjelenése óta ugyanakkor a kórház kitette a honlapjára a hivatalos tájékoztatást, amely alátámasztja információinkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik