Gazdaság koronavírus

Motorsportra 20,4 milliárd, az egyetemek fenntartására 3 milliárd jut a Gazdaságvédelmi Alapból

Czeglédi Zsolt/MTI
Czeglédi Zsolt/MTI

Újabb masszív költségvetési átrendezésről rendelkezik a szerda éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvasható egyik friss kormányhatározat – vette észre az Mfor.hu. Az egyébként már régen kiürült, a járvány hatásainak kezelésére létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból hajszál híján 261 milliárd forintot pakolnak át más célokra – persze mivel már rég nincs mit kipakolni belőle, ez a költségvetési átrendezés valójában a hiányt fogja tovább növelni – teszi hozzá a lap.

101 milliárd forint áramlik át az Innovációs és Technológiai Minisztériumba. Ebből vasúti személyszállítási közszolgáltatások költségtérítésére 22,1 milliárd, vasútfejlesztésre 20 milliárd, motorsportra pedig 20,4 milliárd forintot csoportosítanak át, egészen pontosan egy cég, a HUMDA Zrt. kapja a támogatást. Továbbá 19 milliárd forint jár az ITM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó cég vagy cégek tőkeemelésére.

Az egyetemek, főiskolák dologi kiadásaira ebben a körben bő 3 milliárd forint jut, kutatás-fejlesztésre 435 millió forint, az ITM saját dologi kiadásaira pedig 17,8 millió forint.

A második legtöbb pénz a Miniszterelnökséghez kerül a lap szerint, ide most 82,8 milliárd forinthoz jut. Ebből messze a legnagyobb összeg, 73,6 milliárd forint a Nemzeti Hauszmann Tervre – ezzel tulajdonképpen a miniszterelnök portája épülhet-szépülhet, ez a program ugyanis a Budai Várnegyed rekonstrukcióját, felújítását, a II. világháború után lerombolt épületek újjáépítését célozza. Több mint 5 milliárd forint megy kulturális örökségvédelmi szakmai feladatokra, 2,25 milliárd egyházi célú hozzájárulásokra, 1,5 milliárd Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésére. A Nemzeti Várprogram 473 millió forintos pluszforráshoz jut.

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak 40 milliárd forintot kap, ez az Eximbank tőkeemelésére megy. A Miniszterelnöki Kabinetiroda 12,8 milliárd forinthoz jut, a turisztikai fejlesztésicélelőirányzat soron.

A legnagyobb nyertes: a sport

A Gazdaságvédelmi Alap 261 milliárd forintja mellett tovább 40,4 milliárd forint átcsoportosításáról is rendelkezik a határozat. Ennek a körnek a nyertese természetesen a sport, 10 milliárd forint megy az átrendezés végén a sportakadémiák támogatására. Több mint 3,5 milliárd forint jut kiemelt sportegyesületek működésének támogatására, közel 3,4 milliárd forint pedig az ő  sportlétesítményeik fenntartásának és üzemeltetésének támogatására. Az MLSZ kap 3 milliárdot, a korcsolyázó szövetség félmilliárdot, a természetjáró szövetség 450 milliót. Sport népszerűsítésére újabb 265 millió forint jut, közel 200 millióból sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatokat támogatnak.

A Központi Tartalékokból is kikerül 1,9 milliárd forint, ebből több mint 1 milliárd a Kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatok sorra íródott át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik