Gazdaság

1,6 milliárdért épül a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű kézilabdacsarnok Balatonfüreden

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Júliusban nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságúnak nyilvánították a balatonfüredi kézilabdacsarnok beruházást, most pedig az is kiderült, hogy a sportfejlesztés mennyibe kerül: nettó 1 milliárd 643 millió forintba. Ennyiért vállalta el a csarnok kivitelezését a Gótika Kft. az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött adatok szerint. Igazi balatonfüredi háziprojektről van szó: a Gótika tulajdonosa az önkormányzat, és a kivitelezésre vele leszerződést kötő Balatonfüred Kézilabda Sportjáért Közhasznú Alapítványt a balatonfüredi önkormányzat egyik cége hozta létre (még 2011 augusztusában).

A kézilabda akadémia a balatonfüredi Forrás sportpark területén épül:

Nem ez az első alkalom, hogy balatonfüredi kézilabdaéletről a közpénzek felhasználása miatt cikkezik a sajtó: 2017-ben a Direkt36 írta meg, hogy az alapítvány félmilliárd forint támogatást kért és kapott  a Magyar Kézilabda Szövetségtől egy bentlakásos akadémiai kollégium megépítésére, de az épület négycsillagos szállodaként nyitott ki. A kivitelezést közbeszerzésen ugyancsak a Gótika Kft. nyerte el, az épület ára végül nettó 813,5 millió forint lett, a tao-pénzen felüli önrészt az önkormányzat adta.

A batatonfured.hu cikke szerint az ország hat városában, állami támogatásból, új kézilabda akadémiák létesülnek, közülük az egyik Balatonfüreden lesz. A város Veszprémmel közösen vezeti majd az utánpótlásképző szakmai központot. Budapesten az FTC, Debrecenben a DVSC, Győrben a Győri Audi ETO, Szegeden a MOL-Pick Szeged, Balatonbogláron a Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka), Balatonfüreden és Veszprémben pedig a Balatonfüredi KSE és a Telekom Veszprém közös vezetésével, rendszerében folytatódik a kézilabdázók képzése 14 éves kortól. Az akadémiákon 14-19 éves sportolók képzése zajlik majd.

Legutóbb 2013-ban adtak át új kézilabda-csarnokot Balatonfüreden, akkor a Lóczy Lajos Gimnázium és Idegenforgalmi Szakközépiskolában alakítottak ki egy 20×40 méteres, kétfelé osztható kézilabda pályát lelátókkal, orvosi szobával, öltözőkkel. A beruházás teljes költsége 562,5 millió forint volt, ebből 394 millió forintot a társasági adóból, a TAO-program keretében szedtek össze. Emellett Balatonfüreden van egy nemzetközileg is hitelesített kézilabdapálya, a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, kilenc év alatt 790 milliárd forint ment az államkassza helyett sportklubokhoz és szövetségekhez.

Kapcsolódó
Mintha kartellt szervezett volna az Orbán-kormány a százmilliárdos kézilabdacsarnokra
A kormány kiválasztotta, kik tehetnek ajánlatot, majd megadta azt is, mennyiért kell megépíteni a 20 ezer férőhelyes csarnokot. A miniszterelnök két jó barátja közül Garancsi István nyert Mészáros Lőrinc előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik