Gazdaság

Eltűnhet a dió Magyarországról

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Alig néhány éve jelent meg a dióburok-fúrólégy Magyarországon, de mivel egyelőre nincs természetes ellensége, már a szűk évtized alatt komoly pusztítást végzett a hazai termésben – írja a Magyar Nemzet. „A diót nemcsak ez a rovar, hanem más kártevők is károsítják, emellett jó néhány kórokozó sem kíméli a több ételhez elengedhetetlen gyümölcsünket.”

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy védekezés nélkül mind kevesebb az esély arra, hogy őszre megmentsék a diótermést, ami egyre nagyobb arányban esik a károsítók áldozatául. A dióburok-fúrólégy kártétele az elmúlt pár évben drasztikus lett.

A diónak is számos károsítója van, ezek közül talán gazdaságilag hangsúlyosabbak a kórokozók, kiemelten a baktériumos és gombás megbetegedések és a nemrég megjelent inváziós kártevő, a dióburok-fúrólégy. Meg vírus is támadja a fát, a dió gyűrűsfoltossága néven ismert – írja a lap. „Ez a kórokozó nem új, de jelentősége elég nagy, mivel nemcsak terméskiesést okozhat, hanem megjelenését követően – a cseresznyével ellentétben – a diófa fokozatosan elpusztul.”

Ráadásul a klímaváltozás miatt a helyzet egyre súlyosabbnak néz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik