Gazdaság

Német lap: Orbán és Morawiecki megadták magukat, csak időt nyertek

Olivier HOSLET / POOL / AFP
Olivier HOSLET / POOL / AFP

A német Handelsblattban jelent meg kommentár arról, hogy csütörtökön megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról Brüsszelben. A véleménycikk szerzője, Hans-Peter Siebenhaar szerint Angela Merkel kancellár „nagyszerű munkát végzett” a csütörtöki csúcstalálkozón. Feleleveníti, hogy a magyar és lengyel kormány hónapok óta blokkolta a 1,8 milliárd eurós, többéves pénzügyi csomag, illetve a helyreállítási alap elfogadását.

A szerző úgy látja: Merkel és diplomáciai csapata „okos javaslatot tettek a blokád megszüntetésére”. Magyarország és Lengyelország az Európai Bírósággal szabadon felülvizsgáltathatja a jogállamiság védelmének új mechanizmusát, de a demokrácia védelme szempontjából fontos elv ezzel együtt valósággá válik. Szerinte ez

történelmi mérföldkő. Céljuk elérése érdekében Németországnak és a 24 másik tagállamnak le kellett nyelnie azt a békát, hogy Varsó és Budapest a luxemburgi bíróság eljárásával egy-két évvel elcsúsztathatja a bevezetést.

Azonban ez a néhány év elviselhető, mivel az EU pénzügyi szankciókat szabhat ki olyan jogsértések esetén, mint például az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése. Ez pedig hatékony fegyver a potentátok és az oligarchák ellen – teszi hozzá a szerző.

„Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki a jogállamisághoz kapcsolódó kiegészítő magyarázatokkal nyernek egy kis időt. De az alapvető demokratikus jogok elleni támadások esetén a pénzügyi szankciók lehetősége most először és korlátlanul rögzült az EU-ban – fogalmaz Siebenhaar.

Az okos diplomaták terve működött: Orbán és Morawiecki végül megadták magukat. Az uniós költségvetés és az újjáépítési alap milliárdjai túl csábítóak mindkét országnak.

Hozzáteszi: minden érdekkonfliktus és eltérő ideológiai álláspont ellenére az mind a 27 állam- és kormányfő számára világos, hogy Európa csak akkor tudja fenntartani és erősíteni a jólétet, a versenyképességet és a biztonságot, ha a kompromisszumkészsége megmarad. Szerinte most sokkal nagyobb az unióban a kohézió, mint amennyit egyes politikusok odahaza el mernek ismerni. A megegyezésről szló elemzésünket itt tudja elolvasni:

Kapcsolódó
Győzelemért ritkán fizetnek akkora árat, mint most Orbán
Orbán elérte, hogy 2022-ig biztosan ne ártson neki a jogállami mechanizmus, de valószínűleg amúgy sem ártott volna. Ezzel párhuzamosan minden politikai tőkéjét elhasználta, szétesett alóla a visegrádi érdekcsoport, és Angela Merkel sem mindig lesz ott, hogy kompromisszumot kössön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik