Gazdaság koronavírus

Szijjártó Péter: a leginkább életerős gazdaságok egyike a magyar, nem döntheti le a válság

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Az IBM 3,5 milliárd forintból, 1 milliárd forintos állami támogatással fejleszti a székesfehérvári informatikai központját – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a beruházás hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérváron.

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter az állami támogatást azzal indokolta, hogy a bővítéssel 300 új munkahely is létrejön. Hozzátette, az olyan szolgáltatóközpontok, mint a székesfehérvári, fontos szerepet töltenek be a jól képzett fiatalok foglalkoztatásában, valamint a kutatás- és fejlesztésközpontú gazdaság kiépítésében.

Az IBM a dunántúli megyeszékhelyről számítástechnikai rendszerek távfelügyeletét biztosítja, megrendelőik túlnyomórészt külföldi társaságok. A New York-i cég a székesfehérvári egységgel együtt csaknem 6 ezer munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, míg az itt működő amerikai cégek összesen 105 ezret.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a mostani beruházásokat különösen jelentősnek tekinti, mivel a legnehezebb helyzetben segítenek magas szinten tartani a foglalkoztatást. Kiemelte, országszerte nap mint nap kezdődnek új fejlesztések, miközben a világ más részeiről szinte csak rossz hírek érkeznek. A miniszter szerint Európában ma a leginkább életerős gazdaságok egyike a magyar, így nem döntheti le a válság, mint 2008-ban.A magyar IBM-leányvállalat 2013 óta a kormány stratégiai partnere. A székesfehérvári központ az előző, 2016-ban véget ért fejlesztéshez is jelentős, 1,1 milliárd forintos állami támogatást kapott. Az IBM Magyarország Kft. nettó árbevétele 2018-ban meghaladta a 16,5 milliárd forintot, 2019-ben megközelítette a 18 milliárd forintot. Forgalma többségét külföldi értékesítésekkel érte el. Az adózott eredmény mindkét évben több mint 2,5 milliárd forint volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik