Üzleti tippek koronavírus

Recesszióba taszítja a világgazdaságot a koronavírus

A globális befektetők szinte egyöntetűen egész éves világgazdasági recesszióval számolnak a járvány első hulláma után elindult tétova fellendülés ellenére is.

Az Oxford Economics negyedik negyedévi globális vizsgálatában 142 nagyvállalat és befektetési társaság várakozásait mérte fel. A körkérdésbe bevont cégek együttesen 6 millió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk hozzávetőleg 2 ezer milliárd dollár.

A londoni elemzőház szerint a válaszadók átlagosan 90 százalékosra taksálják az idei éves világgazdasági recesszió valószínűségét. A várt globális visszaesés középértéke 3,6 százalék.

Ez valamivel derűlátóbb az előző negyedévi felmérés eredményénél. Az akkor megkérdezettek középértéken számolva 4,2 százalékos globális visszaesést valószínűsítettek 2020 egészére.

A mostani felmérésben azonban a legnagyobb egyéni csoport (a megkérdezettek csaknem 45 százaléka) akár 4-6 százalék közötti idei globális GDP-zuhanással számol. Sőt, viszonylag magas, 10 százalékos azoknak a piaci szereplőknek az aránya, akik ennél is mélyebb, 6-8 százalékos visszaeséssel járó egész éves recessziótól tartanak.

U, V, W vagy gyökjel?

A befektetési társaságok és nagyvállalatok legnagyobb csoportja (csaknem 40 százaléka) 4-6 százalék közötti világgazdasági növekedést vár 2021-re. Több mint az ötödük csak 2-4 százalékos, tíz százalékuk pedig nulla és 2 százalék közötti jövő évi globális GDP-bővülésre számít.

Az Oxford Economics ismertetése szerint a válaszadók kétötöde „befejezetlen V”, más kifejezéssel négyzetgyökjel-alakú növekedési pályát valószínűsít. Eszerint azzal számolnak, hogy a meredek visszaesést eleinte hasonlóan meredek ívű fellendülés követi, majd a növekedés megtorpan és stagnálásba megy át.

Az európai recessziótól félnek leginkább a hazai cégek
A magyar vállalkozások 87 százalékának vezettek bevételkieséshez a kintlévőségei.

A piaci szereplők 20 százaléka U alakú, vagyis a visszaesés után enyhe ívű, fokozatosan növekedésbe forduló pályát jósol. 16 százalék kettős mélypontú recessziót jelentő W alakú növekedési pályát vár. 10 százalék pedig L alakú, vagyis a meredek visszaesés után hosszabb ideig alacsony szinten stagnáló növekedéssel számol – összegezte az MTI.

A legkevesebben V alakú, azaz a hirtelen zuhanás után éles váltással meredek növekedésbe átforduló ívet valószínűsítenek. Erre a változatra a válaszadóknak csak a 7 százaléka számít.

A következő két év legnagyobb világgazdasági kockázatának a legtöbben (40 százalék) a járvány megfékezését célzó újbóli, egész országokra kiterjedő lezárások lehetőségét tartják, illetve azt, hogy a vírushelyzet esetleg újabb és újabb hullámokban folyamatosan visszatér.

Kiemelt fotó: New York pénzügyi negyedében a tőzsde épülete előtt álló Rettenthetetlen lány szobrára védőmaszkot tettek 2020. május 20-án. (MTI/EPA/Justin Lane)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik