Gazdaság

Még ma kiderülhet, hogy Orbán komolyan gondolta-e vétófenyegetését

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Mandiner információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. A miniszterelnök erről levelet is írt az Európai Unió német soros elnökségének.

A Népszava friss cikke szerint még ma eldőlhet, hogy ez a vétófenyegetés mennyire komoly. A miniszteri szintű EU Tanácsot elnöklő Németország azt szeretné, ha már a nagykövetek hétfői ülésén elvi egyetértés születne a csomagról. Tehát már ma kiderülhet, hogy Orbán Viktor és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki komolyan gondolta-e a vétóval való fenyegetést.

Az Unió jövő évi költségvetéséről szóló EP-határozat a képviselő-testület álláspontját rögzíti arról, hogy jövőre a közösségnek mire és mennyit kellene költenie. A jóváhagyást követően a parlamentnek és a kormányokat képviselő EU Tanácsnak együtt kell kidolgoznia a mindkét társjogalkotó számára elfogadható politikai megállapodást, legkésőbb december elejéig — teszi hozzá a lap.

A Népszava felidézi Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebook-posztját, amely szerint a néppárti frakcióból egyedül a Fidesz európai parlamenti képviselői nem szavazták meg az EU 2021. évi költségvetéséről szóló parlamenti határozatot. Ujhelyi szerint a magyar kormánypárti képviselők a múlt csütörtökön nagy többséggel jóváhagyott állásfoglalásra leadott ellenszavazatukkal „Orbán veszélyes játékát támogatták a hétéves költségvetés vétójával kapcsolatban.”

Német kormánytag szólt vissza Orbán Viktor vétófenyegetésére
A német kormány Európa-minisztere nem kertelt.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik