Gazdaság koronavírus

Varga Mihály: a koronavírus sem írhatja felül a kormány adócsökkentési politikáját

A kormány adócsökkentésre épülő politikája több mint egy évtizede változatlan, azt a koronavírus sem írhatja felül, hiszen csakis a családok és a vállalkozások támogatásával kerekedhetünk felül a járvány okozta nehézségeken – jelentette ki Varga Mihály a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarország és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kara közös online konferenciáján. A pénzügyminiszter hozzátette, hogy a válságkezelés csak akkor lehet sikeres, ha az adóügyi és egyéb könnyítések illeszkednek a krízis súlyához.

A pénzügyminiszter beszélt arról is, hogy az eredményes gazdaságfehérítés áll az adócsökkentések mögött, valamint hogy a járványidőszak is rámutat annak fontoságára, hogy Magyarországon a feketegazdaság mértéke jelentősen csökkent 2010 óta.  A pénzügyminiszter példaként említette, hogy az online pénztárgépek, a közúti elektronikus áruellenőrzés és az online számlázás rendszerbe állításával a korábbi töredékére csökkent a feketegazdaság.

Varga Mihály kifejtette: a koronavírus-járvány jelentősen nagyobb károkat okoz, mint a 2008-as hitelválság, a különbség az, hogy Magyarország gazdasága most stabil, pénzügyileg a saját lábán áll, az állami bevételek pedig válság idején is befolynak. Ez tette lehetővé azt, hogy tavasszal egyből át tudtak csoportosítani a járvány ellen védekezésre, a gazdaságvédelemre és a munkahelyek megtartására. (MTI)

A Portfolio.hu cikke szerint Varga Mihály kitért arra is, hogy a kormány a jövőben újabb adóadminisztrációt könnyítő intézkedéseket vezet be: 2022-ig harmadával kívánják csökkenteni adófajták számát, illetve az adóügyek háromlépcsős digitalizálása révén néhány éven belül az EU-ban Magyarországon lehet a legegyszerűbb az adóügyintézés.

Kiemelt kép: Karancsi Rudolf / 24.hu   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik