Gazdaság

Novák: Több lesz a csed júliustól, mint amennyit előtte keresett a kismama

Ha valakinek 2021 év elején születik gyermeke, és a csedet igénybe véve van otthon, 2021 júliustól emelkedik az ellátása – írja a vg.hu az EMMI családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin Facebook-bejegyzésére hivatkozva.

Novák Katalin a videóban elmondja, kedden nyújtják be az Országgyűlésnek azt a javaslatot, amelynek értelmében a csed a bruttó bér 100 százalékára emelkedik, így júliustól az édesanyák a gyermek születését követő fél évben több pénzt fognak keresni, mint amennyi azt megelőzően a fizetésük volt. Novák Katalin hozzátette: ilyen lehetőség sehol máshol nincs a világon.

Sőt, azoknak is emelkedik a csecsemőgondozási díj (csed) összege júliustól, akik már igénybe veszik a juttatást.

A csecsemőgondozási díj (csed) a szülési szabadságnak megfelelő időtartamra jár. Az anyát 24 hét szülési szabadság illeti meg azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni. A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.

A csecsemőgondozási díj jelenleg fő szabályként a naptári napi alap, illetve a naptári napi jövedelem 70 százaléka lehet. Az így megállapított összeg személyi jövedelemadó köteles bruttó összeg, az adókedvezmények figyelembevételével a személyi jövedelemadó-előleget az ellátást megállapító szerv levonja. A csecsemőgondozási díj után társadalombiztosítási járulékot nem kell fizetni.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik