Gazdaság

Csak minden negyedik boltot érinthet az este hét órai kötelező zárás

A november 11-én belépő 19 órás bezárás az üzletek csak egy részét érinti, a Blokkk.com szerint az összesen több mint 120 ezer boltból (élelmiszer, iparcikkes, benzinkút) mintegy 30 ezer kereskedőt.

A plázákban 6 ezer bolt van (élelmiszer, iparcikk vegyesen), nekik előbb kell zárniuk a szokásosnál a bejelentett, szerdától 30 napig tervezett kijárási tilalom miatt. Mellettük egyébként a közel ezer plázás vendéglátóhely egyáltalán nem fogadhat vendéget egy darabig. A hipermarketekben két és félezer bolt van, ők is előbb kénytelenek a redőnyt lehúzni, a közel félezer ottani vendéglátóhely sorsa a plázákéhoz és a többi vendéglőhöz hasonló.

Az élelmiszerüzletek száma közelíti a 40 ezret. Közülük a nagy láncok nagy alapterületű áruházai, szupermarketjei, diszkontjai mellett a kisebb élelmiszer-vegyesboltok közül is sokan korábban kényszerülnek bezárni a szokásosnál, számuk előbbin belül közelítheti a 20 ezret. A kisebb élelmiszerszakboltok (például pékárus, zöldséges, húsbolt) egy része is előbb zárhat. Figyelemmel arra is, hogy a kistelepüléseken, falvakban eleve korábban zárnak a boltok, összesen mintegy 20 ezer lehet azoknak az élelmiszeres boltoknak a száma, akiknek előbb kell lehúzniuk a redőnyt.

Az előbbi kiskeres statisztikában a trafikok nincsenek benne, ám nekik is zárniuk kell, a non-stopok üzletekkel együtt.

Az iparcikkes boltszám 80 ezer körüli. Közülük a 7 ezer plázás és hiperes bolt. Mellettük a nagyobb alapterületű, önálló épületegységben elhelyezkedő szakáruházak döntő részét érinti a 19 órás boltzár. Ezek száma összesen 10 ezer körül mozog, velük szemben 70 ezer bolt nem érintett a boltzárban. A hagyományos iparcikkes boltok – mintegy 70 ezren vannak – 10-től 18 óráig tartanak nyitva. Így ők karácsony előtt egy órácskával még meg is hosszabbíthatják a nyitvatartásukat, ha úgy akarják.

Így kerekedik ki az, hogy a 120 ezer boltból 30 ezer kényszerülhet előbb bezárni a szokásosnál: nagyjából 20 ezer élelmiszeres és 10 ezer plázás, iparcikkes.

A benzinkutak, gyógyszertárak ebben nem érintettek.

A web sem lesz korlátlan

Az áprilisi iparcikkes boltzár nyomán és az élelmiszeres spájzolásban a kényelmet kereső vásárlók rendelési hulláma révén kétszeresére ugrott a webáruházak forgalma, 110 milliárd forint fölé. A szakportál szerint ennél sokkal többet nem is nagyon bírnak el a webáruházak kiszállításban. Egyrészt korlátozott a logisztika, a kiszállítási kapacitás. Az ingyenes parkolás sem gyorsítja a házhoz szállítást. Az átvevőpontok pedig kénytelenek bezárni a boltokkal együtt.

És az iparcikkes boltok nyitva maradhattak, tehát az áprilisihoz képest nem lett vonzóbb a járványkényszer miatt a web. Például spájzolás sincs, nem is várható nagyon, a húsvét után pedig látni, hogy ünneplésben is vissza tudják fogni magukat a családok. Nyilván nem szívesen.

A szakportál úgy véli, a rövidebb nyitvatartás miatt nem lesz elbocsájtás, de felvétel sem.

Az iparcikkboltok örülhetnek, hogy este hétig továbbra is fogadhatnak vevőket, nem úgy, mint a tavaszi korlátozások idején:

Bár a kijárási tilalom korlátozás, mégis egyforma esélyt kap karácsony előtt minden kereskedő
Este hétig legalább biztosan mehetnek a vevők, bármelyik üzletbe.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik