Gazdaság

Lakásdrágulást eredményezhet az 5 százalékos áfa?

A KSH friss jelentése szerint 2020 első három negyedévében is folytatódott a használatba vett új otthonok számának növekedése, valamint a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások számának csökkenése. A január-szeptemberi időszakban mintegy 13 ezer új lakás épült országszerte, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban, miközben Budapesten 4 százalékot meghaladó csökkenés történt. Országosan a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 37 százalékkal esett vissza.

A csökkentett áfa újbóli bevezetése és az általános forgalmi adó visszaigényelhetősége új lendületet ad a lakásépítési szektornak, így áttételesen a nemzetgazdaság egésze szempontjából is kedvező hatású. A gazdaság, a lakáspiac, az építőipar és a lakásállomány szempontjából is óriási szükség van az 5 százalékos áfakulcsra, ám ezt véleményünk szerint nem ideiglenesen, hanem hosszú távon kellene alkalmazni – kommentálta a KSH ma megjelent gyorstájékoztatójának adatait a Cordia igazgatóságának elnöke, Földi Tibor.

A viszonylag rövid időszakra (2021-2023) meghirdetett áfacsökkentés miatt a kivitelezési kapacitások iránt újra felerősödő verseny a kivitelezési költségek, ezáltal a lakásárak további emelkedését eredményezheti. Ezzel szemben az alacsonyabb adóteher hosszú távú alkalmazása nem járna a költségvetés egyenlegének romlásával, hiszen amikor 2016-ban bevezették az 5 százalékos áfát, a lakásfejlesztések volumenének jelentős növekedéséből és ennek közvetett hatásaiból származó adóbevételi többlet ellensúlyozta az áfakulcs csökkentéséből származó kiesést – fogalmazott Földi Tibor.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik