Gazdaság

Jövőre már gyorsabban lehet árverezni, fellendülhetnek a végrehajtások

Bő három évvel ezelőtt módosították a végrehajtási törvényt annak érdekében, hogy a követeléskezelők és a bankok ne tudják „kifosztani az embereket”. Jövőre viszont életbe lép egy olyan változtatás, ami jócskán enyhít a szabályokon — írta meg az Azénpénzem.hu.

A lap szerint idén nagy csendben újra módosítottak a végrehajtási törvényt a jogszabály legdurvább változásai 2021. január 1-jén lépnek hatályba. A lap szerint a módosítással gyorsító sávra terelik az árveréseket, így a végrehajtások is belendülhetnek.

Az ingóságok elektronikus árverésének négy szakasza lesz. Az első az árverési hirdetmény közzétételét követő 15. napon 8 és 20 óra között a végrehajtó által meghatározott időpontig tart. Ebben a fázisban a kikiáltási ár legalább 75 százalékának megfelelő összeggel tehető érvényes vételi ajánlat. Amennyiben ilyen nem érkezik, akkor a 30. napig 50 százalékon, majd a 45. napig 25 százalékon szerezhető meg az ingóság. Ha az árverés harmadik szakaszában sem érkezik érvényes vételi ajánlat, a rendszer automatikusan továbblép az árverés következő szakaszába, ami az árverési hirdetmény közzétételét követő 60. napig tart. Ekkor már akár 1 százalékon is elvihető az ingóság. Ha az értékesítés teljesen sikertelen, a végrehajtást kérő az ingóságot a becsérték 1 százalékának megfelelő összeg fejében átveheti. Amennyiben így sem kell, akkor a végrehajtó az adóst szólítja fel, hogy az ingóságot 30 napon belül vigye el.

Az ingatlanok 60 napos árverési időszakát három szakaszra bontják (1-20, 21-40, 41-60 nap). Az egyik szakaszból a másikba itt is automatikus a továbblépés. Érvényes ajánlat először a kikiáltási ár 90 százalékán, a következő szakaszban nem lakóingatlanra 70 százalékon, lakóingatlanra 80 százalékon tehető. Végül az előbbi fele áron, az utóbbi 70 százalékon vehető meg.

Kilakoltattak egy csepeli férfit és beteg édesanyját – videó
A moratórium előtt kevesebb mint két héttel tették utcára Elemért és édesanyját, akik 1,7 milliós tartozásukból az elmúlt évben 700 ezer forintot már törlesztettek. Az önkormányzat a nemzeti vagyon védelmére hivatkozva lakoltatta ki őket.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik