Gazdaság

Minden megyében hulladékhatóságot állíthatnak fel

Ma tárgyalhatja a kormány az illegális hulladéklerakás felszámolásáról és a hulladékgazdálkodási hatóság felállításáról szóló, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által készített, titkos előterjesztést — tudta meg a Népszava. Mint írják, a birtokukba került, 192 oldalas anyag hangsúlyozottan nem tekinthető a kormány álláspontjának, mivel a kabinet már többször visszadobta az elmúlt hónapok számos tárcaközi, illetve szakmai egyeztetése nyomait magán viselő iratot.

A dokumentum világossá teszi, hogy a szaktárca év elején bejelentett terveitől eltérően, a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely ellenvetése miatt mégsem alakul egy nagy, központi hulladékhatóság. Ehelyett a feladatok a kormányhivatalok új, önálló szervezeti egységeihez kerülnének. A tervezett létszám egyenként 20 – a Pest Megyei Kormányhivatal esetében 40 – fő. Ez jelentős változás, hiszen a helyhatóságoknál és a kormányhivatalokban a hatósági feladatokat jelenleg nem önálló szervezeti egységek végzik. Mellékelt ábráik szerint az utóbbi évek során mind a keletkező hulladékok mennyisége, mind az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma nőtt.

Mostantól a szabálysértés helyett önmagában bűncselekménynek számítana, ha valaki ezer kilogrammnál vagy tíz köbméternél több szemetet helyez el a tilosban. Minősített eset, ha a mennyiség tízezer kilogrammot vagy a száz köbmétert is meghaladja, vagy ha az illető különös visszaeső. A gondatlan szemetelés, vagy a nyilvántartás-bejelentés nélkül végzett, ezt igénylő tevékenység vétség lenne.

Az új hatóság-hálózat működéséhez szükséges, évi 4,6 milliárd forintot a hulladékkal kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozásokra terhelnék, bevételük 0,05 százalékára rúgó felügyeleti díj formájában.

Kiemelt kép: Lakatos Péter/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik