Gazdaság

Három szakma, amelynek önjelölt mesterei komoly károkat okozhatnak nekünk

Számos szakma van Magyarországon, amely nincs megfelelően szabályozva, így minimális energia- és pénzbefektetéssel szinte bárki a művelőjévé válhat. A probléma az, hogy ha rossz kezekbe kerülünk, akár maradandó egészségügyi károkat is elszenvedhetünk. Három szakember elárulja, hogyan ismerhetjük fel leghamarabb a dilettánsokat, mielőtt még megtörténne a baj.

Nem az a jó, ha fáj

A jóga az utóbbi években nagyot futott itthon: gombamód szaporodtak a jógastúdiók. Létezik Nemzetközi Jógaoktatók Szövetsége, ami egy óravázlatért cserébe ad egy pecsétet,  de semmilyen minőségbiztosítással nem jár. Bakonyi Panni jógaoktatókat mentorál és képez, ő maga is hosszú éveken át gyakorolta a szakmát, külföldre járt képzésekre. Korábban mindkét combhajlító izma elszakadt rossz jógatanár miatt.

Itthon Panni szerint megmutatják azt a 25 pózt, amit szoktak oktatni, de azt nem, hogy ezek a pózok miért úgy következnek egymás után. Hozzátette, a jó tanár nem azt mondja, hogy hajolj előre és érintsd meg a talajt, hiszen nem mindenki tudja megérinteni. A jó tanár azt mondja, hogy told bele a nagylábujjad és addig hajolj előre, amíg a feszességet tudod tartani. Nem a forma számít, hanem a cél, az, hogy aktivizálódjon az az izomcsoport.

Mivel nálunk jobban senki nem tudja, hogy hol vannak a határaink, azt tanácsolja, hogy ha a a jógaoktató bele akar nyomni egy pózba, akkor köszönjünk el tőle. Az „az a jó ha fáj” gurukat szerinte messziről el kell kerülni, és sajnos az is általános, hogy sokan puffogtatják a tipikus jóga szakzsargont, de valójában nem tudják, hogy mi van a „nyisd ki a szívcsakrádat az ég felé” mondat mögött.

Az elegancia suttog, nem kiabál

Gáspár Melinda nemzetközi szinten elismert smink-, és orvosi esztétikai tetoválóművész, 12 éve dolgozik a szakmában. Professzionális sminketováló képzéseket tart számos országban. Ő úgy látja, hogy sajnos a szépülni vágyó vendégeket – ha nem elég körültekintőek – könnyű megvezetni és egy gyenge minőségű pigment, egy téves színválasztás, vagy egy kevésbé „finom” kézzel végzett kezelés évekre megkeserítheti az életüket.

Magyarországon jelenleg bárki lehet sminktetováló, és bárki oktathat is, aki elvégzi a kozmetikus képzést, majd utána elsajátíthatja a „szakmát” akár egy 2-3 napos kurzuson. Melinda tanácsa, ha el akarjuk kerülni a kellemetlenségeket, hogy tájékozódjunk alaposan a választott szakember munkáiról. Ha túl sok a fotosoppolt, tökéletes, bőrhiba nélküli fotó, az gyanús. A vendégek kb. 10 százaléka kerül ki a 20 év körüli korosztályból, akiknek szinte makulátlan a bőrük. A pórusok, apróbb ráncok, bőrhibák látszanak a fotókon egy bizonyos kor felett. Ha ezeket kiretusálja a sminktetováló, ezáltal megtéveszti a vendéget.

Milyen a gyógyult eredmény? A legtöbb sminktetováló közvetlenül beavatkozás utáni látványos fotókat tölt fel, ahol még erőteljesebb a szín, holott gyógyult állapotban a színárnyalat bizonyos mértékben visszaesik, de erről már kevesen „nyilatkoznak”. Az is kérdéses lehet, megfelelnek-e a festékek az EU-s szabványoknak – sokan dolgoznak ugyanis olcsón beszerezhető, gyenge minőségű pigmentekkel. A rossz minőségű pigment allergiás reakciót válthat ki, súlyosabb esetben pedig egészségkárosodást okozhat. A szabály az, hogy mindig a vendég előtt nyitjuk fel az eljáráshoz használatos eszközt tartalmazó csomagolást. Ha ez a lépés hiányzik, az ismét egy árulkodó jel szerinte.

Elmesélte, előfordul, hogy hetente 10 vendég is érkezik hozzájuk azzal a kéréssel, hogy javítsák ki más sminktetoválók munkáit. Úgy látja, nem minden a név és a szakmában eltöltött idő, van, hogy valaki „durva” kézzel dolgozik, ezért hegesedik a vendég szemöldöke, a szervezetet ért sokk miatt feldagad a szája, vagy gyenge minőségű pigmenteket használ. Melinda véleménye szerint a szép, igényes sminktetoválás olyan, hogy első pillantásra nem észrevehető, ugyanis az erdetihez hasonló állapotot állítjuk vissza, a természetesség jegyében. Egy realisztikus sminktetoválás harmóniában van az arccal, és különböző alkalmakhoz, napszakhoz illően sminkelhető. Ha szinte „üvölt”, hogy tetovált a szemöldök, kontúrozott a száj, az már a múlté, a jövő sminktetoválása a realisztikus hatás, az igényes szakember ilyeneket készít – tette hozzá Melinda.

A jó énekes nem biztos, hogy tanítani is tud

A felelősség komoly kérdés az énektanár esetében is. Számos ember előképzettség nélkül kezd el magánórákat adni és olyan is sokszor előfordul, hogy klasszikus hangképzést oktat olyan növendékeknek, akik pop-rock, vagy blues műfajban szeretnének énekelni. Pákai Petra énekesnő és tanár 13 éve tanít éneket. Elmondása szerint azért problémás ha valaki előképzettség nélkül ad órákat, mert a különböző műfajokhoz teljesen más technikákat kell alkalmazni. Így viszont, ha valakire ráerőltetnek egy klasszikus zenei módszert, könnyen lehet, hogy soha nem lesz belőle blues énekes. A technika jó kiindulás lehet, de idővel el kell dönteni, hogy ki milyen zenei stílusban szeretne tevékenykedni.

Szerinte az éneklés intim dolog, gyakorlatilag le kell vetkőzni az énektanár előtt, persze csak átvitt értelemben. Ha nincs meg az empátia a tanárban és az a fajta készség, hogy segítsen megnyílni a diáknak, akkor a hangja sem fog kellőképpen „megnyílni”. A jó énektanár éppen ezért valahol pszichológus is, és teljesen egyénre szabott gyakorlatokkal hozza ki a maximumot a növendékéből. Ha a tanár szétordíttatja a diák torkát, ahelyett, hogy rendbe rakná a pozíciókat és a támaszt, abból hamar hangszálgyulladás lehet, vagy beödémásodhat a torka – hívta fel a figyelmet Petra.

Az odafigyelés, az empátia és a felelősségtudat nagyjából minden jó szakember alaptulajdonsága, ezért érdemes egyrészt utánanézni a múltjának, a munkáinak, valamint beszélgetni vele, mielőtt belevágnánk a közös kalandba.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.