Gazdaság koronavírus

Nem lesz egyszerű a pótlás, ha hiány lesz influenzaoltásból

Nagyjából fél év az influenza-oltóanyag gyártásának átfutási ideje. Vagyis arra már nincs lehetőség, hogy utángyártsák, ha hiány lenne belőle – erről beszélt a Magyar Hangnak Ócsai Lajos járványtani szakorvos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának volt vezetője. 

A kérdés amiatt merült fel, mert miközben a kormány minden fórumon hangsúlyozza, mennyire fontos a koronavírus-járvány kellős közepén, hogy mindenki beadassa magának az influenza elleni védőoltást, aközben egyes háziorvosoknál már most elfogytak a készletek. Legalábbis hétfőn azzal kereste meg egy neve elhallgatását kérő budapesti háziorvos a portált, hogy praxisában már most szembe kell néznie olyan dühös páciensekkel, akiknek nem jutott az idén mindenki számára inygenessé tett influenzaoltásból. Idén eddig 100 adag oltóanyagot kapott, ami három nap alatt el is fogyott. Egyes betegek ráadásul az orvosukat hibáztatják ezért, a doktor megfogalmazásában „őrjöngve telefonálnak” és arra hivatkoznak, jár nekik a vakcina, ahogy mindenkinek, csecsemőtől aggastyánig.

Ócsai Lajos a portálnak megerősítette, hogyegy oltóanyagnál mindenképpen több hónapos gyártási folyamattal kell számolni. Ezért szerinte idén ez a vonat már elment. 

Az oltóanyag-vásárlással kapcsolatban úgy vélekedett, hogy lehet próbálkozni, de az Európai Unióban törzskönyvezett vakcinára egész Európában megnőtt az érdeklődés. Van olyan ország, ahol már most hiány van az oltóanyagból.

Olyan oltóanyagot, amely az unióban nincs törzskönyvezve, viszont nem lehet felhasználni, a törzskönyvezés pedig hosszú folyamat lehet, egy orosz vagy egy kínai vakcina tehát nem jöhet szóba. Hazai törzskönyvet pedig csak akkor lehet adni, ha az oltóanyag már valamelyik EU-országban törzskönyvezett, ez viszont szerinte nem merül fel az influenza-oltóanyag kapcsán.

Kiemelt kép: Influenza elleni védőoltást ad be egy egészségügyi dolgozó egy XV. kerületi orvosi rendelőben 2020. január 9-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik