Gazdaság

Bloomberg: Orbán emberei bejelentkeztek a ferihegyi reptérért

Orbán Viktor miniszterelnök régóta magyar kézben szeretné látni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-t. Most, hogy a koronavírus-járvány drasztikusan csökkentette a reptér értékét, a kormányfő szövetségesei, köztük a részben állami tulajdonban lévő Mol Nyrt. ajánlatot nyújtottak be a Budapest Airport Zrt. külföldi tulajdonosainak, írja a Bloomberg.

A magyar konzorcium, melynek tagja a Mol is, egy üzletembert bízott meg az ajánlattétellel. Arra vonatkozóan a lapnak nincs információja, hogy mekkora összeget kínáltak a cégért, ahogy arról sem, Orbánnak konkrétan milyen szerepe lehet az üzletben.

A Budapest Airport Zrt. jelenlegi tulajdonosai, az AviAlliance, a Malton (a szingapúri GIC befektetési alap leányvállalata), és a Caisse de dépôt et placement du Québec kanadai nyugdíjalap nem tervezik a reptér eladását.

A lap emlékeztet, Orbán évek óta szeretné kivásárolni a Budapest Airport Zrt. részvényeseit a cégből. Ezt stratégiai jelentőségűnek tartja, mert az energia- és a médiaszektorban már elérte céljait.

Először 2005-ben vetett szemet a reptérre a kormányfő, amikor megkezdődött annak privatizációja. Akkor még ellenzékben arról beszélt, ezt a folyamatot vissza kell fordítani.

A Budapest Airport Zrt. az elmúlt években óriási nyereséget termelt, bevételei három év alatt 43 százalékkal 331 millió euróra nőttek 2019-re. Ez a sikeresség persze a koronavírus-járvány miatt az idei esztendőről már nem mondható el.

Annyi utas fordult meg Ferihegyen szeptemberben, mint 1973-ban
94 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik