Gazdaság

Állami gondozottak intézményének vettek öt autót, ismeretlenek furikáztak velük

A Magyar Hang mutatta be a Szociális és Gyermekvédelmi Kirendeltség problémás autóbeszerzési ügyét: rendkívül furcsa körülmények között vettek meg öt autót az Újdudán működő Kossuth Lajos Gyermekotthoni Központ és Általános Iskola számára. Az intézményben állami gondozásban élő gyerekek laknak és tanulnak.

Az intézmény 2019 decemberében öt kisméretű autót vásárolt magának. A 2 és 4 év közötti járművek – két Renault Clio, egy-egy FIAT 500L, Ford Fiesta és Renault Megane, köztük külföldről behozottak –, 90–120 ezer kilométert futottak, az utóbbiban közel 150 ezer kilométer volt. A járművekért – függetlenül a futott kilométertől és az évjárattól – feltűnően azonos összeget fizettek: három autó is 2 462 730 forintba került, csupán az egyik volt drágább (3,5 millió forint).

Az autókra és arra, hogy az Autó Akadémia Kft.-től vásárolják meg azokat, papíron a gyermekotthon gazdasági dolgozóiból álló bírálóbizottság tett javaslatot, a végső döntést az intézményvezető hozta meg. Csakhogy a lap információi szerint nem a gyermekotthonban jutott valaki eszébe, hogy autókat kellene venni. Az ügy fontos történéseire a Horváth Gábor által vezetett SZGYF Fővárosi Kirendeltségétől érkezett instrukció.

Az autókat a gyermekotthon fizette ki, az állam helyett az intézmény tulajdonába kerültek. Ráadásul a lap arról ír, hogy nem lehet tudni, ki az a három személy, aki a kereskedőtől átvette a járműveket.Az intézményvezető szerint ő nem adott meghatalmazást az autók átvételére és szervizbe küldésére sem. A felettes kirendeltség osztályvezetője állítja: náluk éppen három embernek volt joga autót vezetni. Az átvétel után a szerviz a fővárosi kirendeltség üzemeltetési szervezetének állította ki a számlákat. A Magyar Hang értesülései szerint

1100 kilométert tettek meg az autókkal úgy, hogy azzal senki sem tud elszámolni.

Kiemelt kép: Google Street View

Ajánlott videó

Olvasói sztorik