Gazdaság

Új családtámogatásokkal is tervez Novák Katalin

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam, és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter, Novák Katalin a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban. Kiderült, hogy tervezik a régi családi támogatások átdolgozását és lehetnek új elemek is, de alapelv, hogy a támogatási rendszer ne legyen túl bonyolult.

Szerinte nem állja meg a helyét az a bírálat, hogy a családtámogatási rendszer csak a középosztályt célozza meg. A babaváró támogatást említette ellenpéldaként, amely olyan lehetőség, amelyet a kedvező törlesztőrészlete miatt az alacsony jövedelmű családok is igénybe tudnak venni. A CSOK-ból sincsenek kizárva az alacsonyabb jövedelműek, ott ráadásul nem csak kölcsön van, hanem egy vissza nem fizetendő támogatási rész is, ami akár tízmillió forint is lehet – sorolta.

Azt a vádat pedig határozottan visszautasította, hogy a magyar családtámogatások célzottan csak a gazdagabb rétegek megsegítésére irányulnak. Ezt azzal támoasztotta alá, hogy a járulékokra is kiterjesztett családi adókedvezmény, az ingyenes tankönyvellátás, az ingyenes étkeztetés vagy az Erzsébet-táborok elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek jelentenek segítséget, és az egyszülős családok is élhetnek a lehetőségekkel. Szerinte a gyermekesek ma már sokkal kevésbé vannak kitéve a szegénységi kockázatoknak, mint korábban.

Reagált a Magyar Nemzeti Bank elnöke azt javaslatára is. Matolcsy György nulla százalékos kamatozású jegybanki hitellel szorgalmazná új, zöld otthonok építését és vásárlását, ha a kormány is rábólint. Novák Katalin szerint ez a javaslat a családtámogatási tervekhez is kapcsolódik, ahogy eddig, a jövőben is jól kiegészíthetik egymást a jegybank és a kormány programjai.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik