Gazdaság

Matolcsy György zöld lakások építését szorgalmazza, nulla százalékos hitelből

A jegybankelnök Növekedés.hu-n megjelent írása szerint ma kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon, sem mennyiségben, sem térszerkezetben. Az áfa korábbi kedvezményes mértékének visszaemelése szerinte hibás lépés volt és tovább gyengíti a kínálati oldalt. Összességében úgy véli, a mai rendszerben a lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt.

Szükség volna szerinte egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert úgy gondolja, a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrásoldal megerősítése.

Az „Új Otthon Program” körvonalai, fő pillérei és céljai a következők lehetnek Matolcsy György szerint:

  • Támogatja új zöld otthonok építését, de csak ezeket, mert a hitel visszafizetéséhez fenntartható családi költségvetésre van szükség.
  • Olcsó, nulla százalékos hitelt kínál az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak.
  • Tíz éves futamidőt kínál, ami már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszútávon a jegybanki mérleget.
  • Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínál a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon.
  • „Fele-fele” alapon kínál forrást: a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között.
  • A jegybanki forrást biztosítási szerződéssel lehet elérni, tehát jelzálog helyett piaci biztosítással lehet a 10 éves hitelhez hozzájutni.
  • Az elbírálási folyamat során igénybe vehető a pénzügyi rendszer szereplőinek előminősítése, amiért a jegybank díjat fizethet a normatív feltételek alapján igénybe vett pénzügyi szolgáltatóknak, azok további költséget, kamatot nem számolhatnak fel.
  • A hitelbírálatnál az állami támogatások (Magyarországon ilyen a CSOK), a megtakarítások és az egyéb pénzügyi források beszámításra kerülnek.
  • A pénzügyi szolgáltatók előminősítése 5 napnál, a jegybank döntése 5 óránál a pénzutalás pedig 5 másodpercnél nem tarthat tovább.
  • A 21. század legfontosabb nyersanyaga az adat. Itt az idő ezt az értékes nyersanyagot a pénzügyek területén is előremutató módon használni. Ehhez átfogó, megbízható hitelinformációs rendszerek kellenek.

Matolcsy György végül kihangsúlyozta, Magyarországnak is el kell indítania a kereslet és a kínálat egyensúlyára építő, a zöld és energiatakarékos megújulást támogató saját „Új Otthon Programját”. Ideje új stratégiával újjá szabni, hogy ebben milyen feladat hárul az államra, a családokra és a piaci szereplőkre. Mert igaz Széchenyi kedvenc mondása: „Adok, hogy adjál”.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik