Gazdaság koronavírus

Tízből kilenc utas eltűnt, újabb elbocsátás jön a budapesti reptéren

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalmát továbbra is drasztikusan érintik a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozások, a várható éves utasforgalom a 17 évvel ezelőtti szintre csökken, és a repülőtér üzemeltetője az őszi és téli hónapokban is 90 százalék körüli visszaeséssel számol. A Budapest Airport Zrt. ezért újabb, várhatóan 236 főt érintő létszámcsökkentést  hajt végre.

Közleményük alapján 2020 augusztusáig Európában 1,15 milliárd légi utas tűnt el a járvány miatt bevezetett utazási korlátozások miatt. A budapesti repülőtér forgalma áprilisban, a járvány európai kitörésekor 99,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, és habár a nyári hónapok némi emelkedést mutattak, a szeptember 1-jétől érvényes újabb utazási korlátozások ismét a nyár eleji szintre csökkentették az utasforgalmat.

Ferihegyen jelenleg naponta kevesebb mint háromezer utas fordul meg, ami a tavaly szeptemberi forgalom 6 százaléka.

A Budapest Airport arra számít, hogy a további várható járattörlések és utasszámcsökkenés miatt az utasforgalom a tervezett maximum egyharmada, legfeljebb 5,5 millió fő lehet idén.

Az első, májusi létszámleépítéskor a Budapest Airport arra számított, hogy a forgalom gyorsabb ütemben fog visszaépülni, ezért a létszámot az akkor várt 10 milliós éves utasszámra tervezte, és részt vett a kormányzati bértámogatási programban is, hogy a lehető legtöbb munkahelyet meg tudja védeni. Mostanra azonban egyértelművé vált, hogy egyrészt az újabb utazási korlátozások, másrészt a vártnál lassabban visszatérő utazási kedv újabb, hónapokon át tartó, jelentős utasszámcsökkenést fog okozni a repülőtér forgalmában.

A Budapest Airport a következő hónapokban kizárólag a repülőtér biztonságos üzemeltetése érdekében szükséges kiadásokra fog költeni, a beruházások számát erőteljesen csökkenti.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik