Gazdaság

Jól hangzik Matolcsy György ingyenhiteles terve, de inkább kiegészítő szerepe lehet

Matolcsy György hétfőn vázolta fel az „Új Otthon Program” körvonalait, melyet a jegybankok indítanának, persze csak akkor, ha a kormány is rábólint. Zöld otthonok építését és vásárlását támogatnák, gyors elbírálású, piaci biztosítású, tízéves futamidejű, nulla százalékos, maximált összegű hitellel. A hitelből az ingatlanfejlesztők és részesülhetnének.

Matolcsy szerint  a programmal nyerhetnénk évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz, évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést, 40-50 ezer új teljes munkahelyet, jelentős többlet költségvetési bevételt, zöld és energiatakarékos új lakásállományt, új kertvárosokat, új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek, új „otthonom a váram” védelmi vonalakat a járványhelyzetekre, stb.

Amit hiányolnak az elképzelésből

Hogy mennyire lehet reális az elképzelés, illetve mennyire hozhat fordulatot, erre kereste a választ a Privátbankár. Emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt hónapokban – különösen azóta, hogy mind egyértelműbb a gazdaság lassulása és a járvány második hulláma is egyre mélyebb sebeket ejt – az ingatlanpiac jelentős szereplői mind határozottabban képviselik azt az álláspontot, hogy a lakáspiacot csak egy több elemből álló program segítségével lehet továbblendíteni a mostani holtpontról.

Cikkükben az áfa kérdését is feszegetik – egyébként Matolcsy szerint sem volt jó lépés visszaemelni 5-ről 27 százalékra a lakásáfát, de a javaslatban az konkrétan nem szerepel, hogy ezt vissza kellene fordítani. A zöld elvárással kapcsolatban megemlítik, 2021-től már amúgy is csak nulla közeli energiakibocsásátású lakást lehet építeni. Felvetik továbbá, hogy keresleti oldalról lehetnek kétségek, hiszen a lakások biztosan nem lesznek olcsóbbak, és a gazdaság visszaesése mellett csak lassan javulhatnak a jövedelemi viszonyok. Hiányolják, hogy felújítás nem szerepel a programban, a lakásbérlést sem támogatnák, és hogy az önkormányzatokat nem tervezik bevonni.

Ingyenhitel, futamidő, fedezet

Foglalkozott a Matolcsy-féle tervvel a Bankmonitor is. Megállapították, a legszembetűnőbb eltérés az eddigi hitelkonstrukciókhoz képest az, hogy a tervezett új hitel kamatmentes lesz. Ez pedig komoly előny, hiszen a legolcsóbb 10 éves kamatperiódusú lakáshitel 3,24 százalékos induló kamaton érhető el, de az igen kedvező CSOK-hitelnek is – családi otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető támogatott kamatozású hitelkonstrukció – 3 százalék a teljes futamidő alatt a kamata.

A jegybanki „ingyenhitel” futamideje azonban 10 év, miközben ennél jóval hosszabb futamidőre is fel lehet venni jelenleg lakáshitelt. A CSOK-hitel maximális futamideje 25 év, de piaci lakáshitel akár 30 évre is igényelhető. A hosszabb futamidő a törlesztőrészleteket is befolyásolja, így egy 10 milliós kölcsönnél 35-40 ezer forinttal is kisebb lehet egy piaci lakáshitel törlesztője, mint az MNB tervezett kamatmentes kölcsönének havi részletei – hívták fel a figyelmet. Az általuk készített kalkuláció is ezt mutatja:

Mint látható, a magasabb törlesztőrészletek ellenére persze a kamatmentes kölcsönre kell visszafizetni a legkevesebbet – 10 millió forint hitelösszeg esetén így akár 4-5 millió forint is megtakarítható a tervezett, új konstrukcióval.

A szakportál kitért arra is, hogy az új konstrukcióhoz nem lenne szükség ingatlanfedezetre, a jegybanknak biztosítékul valamilyen törlesztési biztosítás szolgálna, ennek díja tovább növelheti az igénylők havi kiadásait. Viszont mint írták, ez egyfajta védelem az adósok számára is, hiszen a biztosító bizonyos „káresemények” bekövetkeztekor kifizeti helyettük a törlesztőrészletet a hitelezőnek.

Az „Új Otthon Program” keretében javasolt konstrukció – kamatmentessége miatt – talán a Babaváró hitelre hasonlít a leginkább. Vannak azonban eltérések: míg előbbi kifejezetten lakáscélú, addig utóbbi szabad célra igényelhető. Emellett mindkét esetben az ingatlanfedezet helyett egy alternatív fedezetet vár el a hitelező: ez a Babavárónál az állami kezességvállalás, az új konstrukciónál pedig a tervek szerint egy piaci biztosítás lenne.

Szerintük az új hitel – a maximális összege miatt, amiről még nem tudni, mennyi lesz – valószínűleg nem fogja teljes egészében helyettesíteni a meglévő lakáscélú támogatásokat és hiteleket. A szakportál úgy véli, az „Új Otthon Program” inkább kiegészítő lehet a meglévő hitelkonstrukciók mellé.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik