Gazdaság

Trócsányi ügyvédi irodája beperelte a Főtávot, mert nem fizettek ki nekik egy „silány minőségű” szakanyagot

A volt igazságügyi miniszter, jelenlegi EP-képviselő ügyvédi irodája, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda 2015 óta óránként 145 eurós, azaz nagyjából ötvenezer forintos óradíjért adott jogi tanácsokat a fővárosi tulajdonú távhőszolgáltató cégnek. Tavalyig összesen több mint 37 millió forintot számláztak. A januárban kinevezett új Főtáv-vezér azonban minőségi kifogásokra hivatkozva visszadobta az utolsó számlákat. Válaszul az ügyvédi iroda pert indított az utoljára kiszámlázott több, mint 5 millió forintért – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A portál a Főtávtól közérdekű adatigénylésben kérte ki az ügyvédi irodával kötött szerződést, a kifizetések listáját, és az általuk összeállított szakértői anyagokat is. A Főtáv Zrt. válaszából többek között kiderült, hogy a felek között a megbízási szerződés jelenleg is hatályban van, azonban a Főtáv 2020. január 1. után már semmilyen megbízást nem adott a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Irodának. Méghozzá pont azért nem, mert jelenleg jogvitában állnak egymással. Ennek oka, hogy a Főtáv aggályos teljesítést követően vitatja a 2020. január 1. előtti esedékességű, de azt követően benyújtott számlák megalapozottságát. A távhőcég álláspontja szerint a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda által érvényesíteni kívánt megbízási díj a vitával érintett teljesítéseknél (az uniós tagállamok távhőszolgáltatása szabályozásáról szóló szakanyag) nem áll arányban az iroda által készített dokumentum jogi-szakmai minőségével. A Főtáv ezért nem fogadta el a teljesítést.

A Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda partnere a portál érdeklődésére megerősítette, hogy összesen 5,2 millió forintról szól a jogvita. A Főtáv szakmai kifogásait mondvacsináltnak tartják, szerintük folyamatosan változó és hamis kifogásokkal éltek, valódi szakmai kifogás álláspontjuk szerint nem merült fel. Megjegyzték még, hogy a számlák jóváhagyását követően történt a vezérigazgató-váltás.

A jogvita most ott tart, hogy a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda fizetési meghagyás kibocsátását kérte a FŐTÁV Zrt.-vel szemben, akik ellentmondással éltek a fizetési meghagyással szemben, így az eljárás perré alakult. Az első perfelvételi tárgyalást a Budai Központi Kerületi Bíróság 2020. szeptember 17. napjára tűzte ki.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik