Gazdaság

Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendelete

Az Autóklub kezdeményezte, az Ombudsman megállapította: Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendelete.

A Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke, Kovács Kázmér 2019 novemberében fordult az Alapvető Jogok Biztosához a bonus-malusról szóló NGM-rendelet miatt, amely lehetőséget teremtett arra, hogy felfelé elszabaduljanak az ún. károkozói pótdíjak.

Ezt megelőzően egyre több autós panaszolta az autóklubnál, hogy akár egy csekély összegű károkozást követően is hiába volt hosszú időn keresztül kármentes, illetve a biztosító helyett hiába maga térítette meg a károsult kárát, a díja a korábbihoz képest a többszörösére ugrott.

Az Alapvető Jogok Biztosa a végső állásfoglalása előtt kikérte a Pénzügyminisztérium, az MNB elnöke és a MABISZ véleményét is. A 2020.09.15-én megszületett, a kezdeményezéssel gyakorlatilag teljes körűen egybevágó biztosi jelentés mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, amelyre tekintettel az Alapvető Jogok Biztosa az alkotmánysértés kiküszöbölése érdekében felkérte a rendelet módosításának megfontolására a pénzügyminisztert, valamint a terület fokozott ellenőrzésére az MNB elnökét.

Az Autóklub örömmel fogadta az Ombudsman egyetértő álláspontját, és bízik benne, hogy a jelentés nyomán változó rendelet kellő önmérsékletre indítja a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendszere kialakítása során a biztosítókat. (MTI OS)

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik