Gazdaság

Karácsony nem kér mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot

A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés? Ha a Fidesz és a kormánykommunikáció színvonalán politizálnánk, akkor nagyjából ezt a két mondatot ismételgetném orrba-szájba. De én – szemben velük – nem akarom és nem is fogom félrevezetni a polgárokat

– írta hétfőn Facebook-oldalán Karácsony Gergely arra reagálva, hogy a Fidesz-KDNP budapesti képviselőcsoportja felszólította a fővárost, 50 milliárd forintot különítsen el az idegenforgalomban dolgozók megsegítésére.

Fidesz-KDNP: Budapest különítsen el 50 milliárd forintot az idegenforgalomban dolgozók megsegítésére
A kormánypártok szerint cselekvés helyett ismét a kormánytól várja a megoldást Karácsony Gergely.

A főpolgármester úgy folytatta, tudja azt, amit a Fideszen kívül mindenki tud ebben az országban: ha egy folyószámlán pénz van, az nem jelenti azt, hogy szabadon lehet elkölteni a kötelezettségek teljesítése nélkül.

És nem leszek partner abban a felelősséghárító politikában sem, amibe a Fidesz és a kormány belekezdett. A járványkezelés kudarcait az emberekre hárítja azzal, hogy megfizetteti velük a teszteket. A gazdasági válságkezelés kudarcait pedig az önkormányzatokra akarja hárítani a kormány azzal, hogy Budapesttől olyan pénzt követel, amit épp maga vesz el a budapestiektől

– közölte.

Karácsony sokadjára hangsúlyozta: a fővárosnak nincsen szabad 100 milliárd forintja állampapírban, mert 2020-2022 között a 3 csapás, vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől.

Ezt így részletezte:

  • A válság miatt az iparűzési adó 100 milliárd forintos kiesésével kell számolniuk.
  • A magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem támogatja, hanem sarcolja az önkormányzatokat, Budapesttől 32 milliárd forintot vonnak el;
  • A járvány miatt a tömegközlekedés kiesése (szeptember eleji állapot szerint) 17 milliárd forint többletkiadást indokol; és körülbelül 4 milliárd forintot költünk védekezésre a kormány helyett.

Ami pénz a város számláján van, a következőkből tevődik össze Karácsony szerint:

  • előre elutalt fejlesztési források: 31,3 milliárd forint
  • EIB hitelszerződés terhére elutalt források: 38,7 milliárd forint
  • a kerületek iparűzési adóbevételei: 5,5 milliárd forint
  • a maradék 51 milliárd forint pedig lekötésre került a 2021-2023 időszak fejlesztéseire, illetve működési hiány kezelésére.

Mint írta, ha ez a pénz nincsen, akkor elmarad például Lánchíd felújítása; elmaradnak útépítések; elmarad a Blaha Lujza tér rendbetétele.

Én sem kérek mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot. A gyerekes számháború helyett felelősségvállalást. Ennek jegyében az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése 7-9 milliárdból megoldható lenne például a vadászati kiállításra szánt 50 milliárd, vagy a fegyvervásárlásokra szánt 500 milliárd átütemezésével

– fogalmazott.

Végezetül hozzátette,

a gazdasági válság kezelése szempontjából pedig kulcskérdés, hogy a támogatás ne kevesek gazdagodását, hanem a többség hasznát szolgálja. Ennek feltétele, hogy az Európai Unió által Magyarország számára biztosított hatalmas, mintegy 2500 milliárd forintnyi támogatás legalább felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel, lakosságarányosan.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik