Gazdaság

Nagyot nőtt a patkányirtó cég nyeresége, miközben plusz támogatást kapott a fővárostól

Új közbeszerzést ír ki Budapest, mert elégedetlen a patkánymentesítést eddig végző konzorciummal, amelynek fő cége azonban jól járt az elmúlt két évben.

2018 végén, 2019 elején olyan súlyos patkányhelyzet állt elő Budapesten, hogy a városvezetés az irtást végző RNBH Konzorciumnak több mint 200 millió forint többletforrást biztosított a rendkívüli patkányirtásra. A szolgáltatást ugyan a négy cégből (Rovért Rovar- és Rágcsálóirtó Kft., Növényvédő és Kártevőirtó Kft., Bogármérnökség Kft., Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft.) álló RNBH konzorcium végzi, de a fővárossal kötött szerződés szerint az önkormányzat a Rovért Kft. bankszámlájára utalja a díjat. A konzorcium és a Rovért vezetője egyaránt Reisinger Mátyás.

A cégnek pedig a jelek szerint megéri a rágcsálók irtása, még akkor is, ha ez nem mindig sikeres, és néha plusz költséggel jár a fővárosnak. A Rovért 2017 ben még nem végzett patkánymentesítést Budapesten, ekkor 350,6 millió forint bevétele és 13 milliós nyeresége volt.

2019-ben viszont már 999,3 milliós bevételt produkált a cég, és 190,6 milliós profitra tett szert, vagyis megtizennégyszerezte a nyereségét.

Reisinger Mátyás, a cég ügyvezetője kérdésünkre azt válaszolta, tevékenységük széles spektrumú, a fővárosi patkánymentesség fenntartásából befolyó összeg a teljes árbevétel kisebb részét képezi. Hozzátette, a tényleges arányok üzleti titoknak minősülnek, és a tevékenység szezonalitása és időjárásfüggősége miatt évente változnak.

Számításaink szerint azért a nyereség megsokszorozódásában a budapesti patkánymentesítés jókora szerepet játszott. A lényegében egymilliárdos bevételből ugyanis 432 millió forint a Fővárosi Önkormányzattal kötött patkánymentesítési szerződésből (205 millió forint) és az extra irtásból (a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint nettó 227 millió forint) származik. A Rovért egyéb bevételei pedig csupán 216,7 millió forinttal nőttek 2019-ben 2017-hez képest, vagyis a növekményből kétharmadot tehetett ki a budapesti patkánymentesítés, egyharmadot a már korábban is végzett, a 2017-es adatok szerint alacsony nyereségtartalmú egyéb tevékenység.

Az alábbi grafikonon a Rovért évenkénti bevétele és profitja látható. Mint említettük, a cég 2017-ben még nem irtotta a budapesti patkányokat az RNBH Konzorcium tagjaként, 2018-ban csak öt hónap és egy hét szolgáltatási összege szerepel a számokban, a 2019-es viszont már egy teljes irtási év volt.

A Bábolna Bio 47 éven keresztül végezte a budapesti patkánymentesítést, ezért volt meglepő, hogy 2018-ban a Főpolgármesteri Hivatal által kiírt közbeszerzési eljáráson nem ezt a céget hirdették ki győztesnek. 2017 augusztusában, amikor még a Bábolna Bio végezte a fővárosi patkányirtást, a patkányészlelésről szóló bejelentések száma 677 volt. Egy évvel később viszont már 1877 bejelentés érkezett Budapesten ugyanebben a hónapban, 2019-ben pedig 1085.

Habár az irtást azóta végző konzorciummal az önkormányzatnak 2022-ig érvényes szerződése van, Karácsony Gergelyék már korábban jelezték, hogy váltani szeretnének. A főpolgármester korábban a patkánymentesítési tender miatti feljelentést is tett, akkor azt mondta, nyilvánvaló, hogy azok, akiknek ez a dolga lett volna, nem végezték el a nyertes cég referenciáinak ellenőrzését. A rendőrség végül nem nyomozott az ügyben, de az tény, hogy az RNBH konzorcium alacsony árral húzta be a tendert, majd több mint 200 millió forint plusz pénzt kért az irtásra.

A Főpolgármesteri Hivatal több tucat, kártevőirtással foglalkozó cégtől kért be árajánlatot Budapest patkánymentesítési feladatainak ellátására. Az új városvezetés változtatni szeretne a patkányirtás jelenlegi, lekövető jellegű, főként bejelentésén alapuló irtási rendszerén, figyelemmel a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására is.

A Közbeszerzési Bizottság ülésezett augusztus végén egyhangúlag elfogadta a patkányirtással kapcsolatos előterjesztést, így a fedezet rendelkezésre áll, megkezdődhet a közbeszerzési eljárás

– írta a 24.hu-nak a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya, majd pár nappal később közzétették a patkánytendert. A fedezet összege egy júniusi előterjesztés szerint 2022-ig 1,6 milliárd forint lenne. Budapest új vezetése 24 hónapra szerződne úgy, hogy a rendkívüli irtási program bizonyos elemeit is beépítené az alapszerződésbe.

Kiemelt kép: Kovács Attila /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik