Gazdaság koronavírus

Nem meri elmondani a kormány, milyen cudar ez az év

Tudják, hogy hivatalosan mit vár idénre a kormány, hogyan teljesít a magyar gazdaság? A most is érvényben levő kormányzati hivatalos előrejelzés tavasz eleji, eszerint 3 százalékkal eshet vissza a gazdaság.

Na és mennyit mond a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank? Azt, hogy miközben mindenhol a világon visszaesés lesz, de nálunk növekszik a gazdasági teljesítmény, 0,3-2 százalék közötti mértékben – ennyi a máig érvényes hivatalos előrejelzése a jegybanknak.

Mindkét hivatalos prognózist a gazdasághoz értő elemzők, közgazdászok körberöhögik. Már tavasszal is 4-5 százalék körüli visszaesést becsültek az elemzők jó része, a pesszimista forgatókönyv szerint ennek a duplája is lehetett volna a zuhanás. Most nyáron már pontosabban lehet látni, merre tart a gazdaság, az tekinthető általános, többségi álláspontnak, hogy 5 százalék körüli visszaesést szenved el idén a magyar gazdaság, ez lényegében egybevág a közgazdászok tavaszi jóslatával.

De ezt  hivatalosan nem meri bevállalni a magyar kormány. Ehelyett rádióműsorban pedzegeti a miniszter, hogy úgy 5 százalék körüli lehet a visszaesés. Meg egy magyar állami szerv az Európai Bizottság 7 százalékos zuhanásról szóló előrejelzését tünteti fel a prezentációjában. A jegybanknál meg névtelenséget kérve említik, hogy nemsokára felülvizsgálhatják az előrejelzésüket, és úgy 5-7 százalék körüli csökkenést látnak valószínűnek – szedte össze a bátor hivatalos kiállásokat, hivatalos kormányzati bevallás hiányát a Portfolio.hu.

Kiemelt kép: A parlament alakuló ülése 2018-ban. Szijjártó Péter, Orbán Viktor, Varga Mihály. Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik