Gazdaság

Hamarosan kiderül, mennyi pluszpénzt kaphatnak novemberben a nyugdíjasok

A KSH szerdán közli a legfrissebb inflációs adatokat, amelyből ki fog derülni az is, hogy mennyi kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok idén novemberben – emlékeztet a Privátbankár.hu. Az már biztosra vehető, hogy lesz nyugdíjkorrekció, hiszen a nyugdíjemelést 2,8 százalékos inflációhoz lőtte be a kormány tavaly, az eddigi adatok alapján pedig ennél nagyobb lesz a január-augusztusi pénzromlás, akárcsak a korrekció alapját kepző nyugdíjas infláció.

A nyugdíjtörvény szerint az adott év első nyolc havi statisztikáját kell figyelembe venni a nyugdíj-kiegészítés megállapításához. Amennyiben pedig a nyugdíjas infláció magasabb, mint az összes háztartásra vetített, akkor előbbit kell alapul venni.

Az Mfor számításai szerint az első hét hónap átlagában 3,94 százalékos volt a nyugdíjas infláció, miközben 3,5 százalék volt a „rendes”. Júlisuban az átlagon belül a nyugdíjas fogyasztói árindex 4,3 százalékkal emelkedett, miközben júniusban még „csak” 3,6 százalékos árnövekedést mért a statisztikai hivatal az idősek körében. Mivel hét hónap alatt majdnem 4 százalékos volt a nyugdíjas infláció, és nem úgy tűnt, hogy az árnyomás mérséklődött volna a nyár utolsó hónapjában, egy, a júliusinál mérsékeltebb, 4 százalékos augusztusi nyugdíjas infláció esetén is mintegy 1,2 százalékponttal lenne magasabb a tényadat az év eleji emelés mértékénél. Ez éves szinten átlagos 142 ezer forintos nyugdíjjal számolva 20 ezer forint körüli korrekciót jelenthet novemberben.

Tavaly novemberben 33 ezer forint pluszpénzt kaphattak az átlagos nyugdíjúak, amiből 11 ezer forint volt a nyugdíjkiegészítés, 22 ezer forint pedig a nyugdíjprémium. Utóbbi idén biztosan nem lesz, mert a koronavírus-járvány erősen visszevetette a gazdasági növekedést, nem várható 3,5 százalék feletti érték, ami a nyugdíjprémium feltétele.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik