Gazdaság

Megvan, mi lehet a 13. havi nyugdíj valódi haszna

A 13. havi nyugdíj visszaépítése évről-évre javítja a nyugdíjemelés mértékét, végső soron olyan, mintha megvalósulna a svájci indexálás – hívta fel a figyelmet Farkas András nyugdíjguru, a TrendFm-en. A svájci indexálás lényege, hogy a nyugdíjak összegének éves emelését felerészben az infláció, felerészben pedig a nemzetgazdasági nettó átlagbér növekedési üteme határozza meg. Az utóbbi években Magyarországon a nettó átlagbér átlagosan 10 százalékkal nőtt, miközben az infláció 3% körül ingadozott. A nyugdíjakat ez alapján a svájci indexálással átlagosan 5 + 1,5 százalékkal, azaz 6,5 százalékkal kellett volna emelni minden évben, nem pedig az infláció mértékével, 3 százalékkal.

Ha így történt volna a nyugdíjemelés az elmúlt években, akkor Farkas ANdrás szerint nem nőtt volna – és nőne tovább – olyan fájdalmasan szélesre az a szakadék, amely a nemzetgazdasági átlagkereset és a nyugdíjak tényleges vásárlóereje között tátong.

A 13. havi nyugdíj kvázi svájci indexálás

A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésének első lépéseként a nyugdíjasok az eddigi bejelentések szerint a jövő februári nyugdíjjal együtt a nyugdíjuk 25 százalékával egyező mértékű pluszjuttatást (lényegében plusz egy heti nyugdíjat) is kapnak.

2022-ben ilyen jogcímen a nyugdíj 50 százalékával, 2023-ban 75 százalékával egyező összegű plus juttatást kapnak majd, míg 2024-től kezdődően minden évben egy teljes havi plusznyugdíjban, azaz 13. havi nyugdíjban részesülnek.

A 13. havi nyugdíj egynegyedének kifizetése úgy is értelmezhető, hogy éves szinten a nyugdíjak jövőre nem 3 százalékkal, hanem 3 + 2, azaz 5%-kal nőnek majd.

Egyszerű példán is bemutatta, miről is van szó:

100 ezer forint nyugdíj esetén a 13. havi nyugdíj visszaépítésének első lépéseként e 100 ezer forint 25 százalékát, azaz plusz 25 ezer forintot kap az érintett. E 25 ezer forintot az éves nyugdíjösszegre, e példában 12 x 100 ezer forintra, azaz 1,2 millió forintra vetítve az eredmény két százalékpont, vagyis a pluszjuttatás ennyivel növeli meg éves szinten a nyugdíj összegét, ezért az inflációs 3 százalékhoz e 2 százalékot hozzáadva 2021-ben a nyugdíjemelés tényleges mértéke 5% lesz. A 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésével tehát a nyugdíjemelés ennyivel hízik:

  • 2021-ben plusz 2%
  • 2022-ben már plusz 4%,
  • 2023-ban plusz 6%,
  • 2024-től pedig minden évben plusz 8% emeléssel ér föl a 13. havi járandóság visszaépítése címén kapott pluszjuttatás.

Ezt kell hozzáadni minden évben az inflációs nyugdíjemelés mértékéhez. Az inflációkövető nyugdíjemelés + a 13. havi nyugdíj révén a jövőben olyan mértékben nőhetnek majd a nyugdíjak, mintha visszaállt volna a nyugdíjnövelés svájci módszere.

A nyugdíjguru szerint ez lehet a 13. havi nyugdíj valódi haszna a kétmillió öregségi nyugdíjas és mellettük az ilyen emelésre és ilyen plusz juttatásra szintén jogosult, kéttucatnyi egyéb ellátásban részesülő, közel 600 ezer személy számára.

A cikkben azzal is foglalkozik, hogy a legutóbbi inflációs adatok alapján mint mi is írtuk, egyre valószínűbb a novemberi pótlólagos, a jelenlegi adatok alapján feltehetően 1,5 százalékos nyugdíjemelés.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik