Gazdaság koronavírus

Besokalltak a turisztikai vállalkozások, diszkriminációt emlegetnek, és segítséget követelnek

Több ezer regisztrált utazási iroda, buszos vállalkozás és idegenvezető, valamint szállodaiparban, szálláskiadásban, légi és hajózási szektorban tevékenykedő vállalkozás és munkavállaló nevében kértek segítséget és indítottak petíciót az érintettek, hivatkozva többek között arra, hogy a turisztikai szektor az ország GDP-jének kb. 14 százalékát teszi ki. Úgy érzik, igazságtalan és megalázó helyzetbe hozták szakmájukat.

A kormánytól a következőket követelik:

  • Járulékkedvezményt (illetve katakedvezményt) 2021.12.31-ig az utazási irodák (szervezők és közvetítők), a buszos vállalkozások, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozások, valamint a turizmus többi szegmensében lévő vállalatok számára.
  • A bértámogatások meghosszabbítását 2021.05.31.-ig
  • Az utazási irodával utazóknál az állam vállalja át a PCR-teszt teljes költségét.
  • Ahol a járványhelyzet nem indokolja, azonnali felülvizsgálatot, és az utazásra nem javasolt térség besorolásának eltörlését, határok korlátozás nélküli megnyitását, abban az esetben, ha az utas utazási irodával utazik.
  • Nemzetközi mintára az utazás irodák saját hatáskörben dönthessék el, hogy egy adott út lemondása esetén a részvételi díj visszatérítését utazási voucher vagy pénz formájában térítik-e meg, mivel már a járványügyi helyzet előtt az irodák lefoglalták a szállás-, repülőkontingenseket és egyéb szolgáltatásokat, melyeket az irodák nem kapnak vissza. Jelen esetben, már több hónapja bevétel és utak nélkül még a 100 százalékos részvételi díjról szóló voucher is nagy teher az irodák részére, mivel békeidőben a részvételi díjak részét képezik az iroda fenntartási-, reklámköltségei, stb, melyre tavaly óta költöttek, és ezeket a pénzeket most mégis vissza kellene fizetni.
  • Egyszeri, vissza nem térítendő támogatást minden regisztrált utazási irodának (beleértve az utazásközvetítő irodákat is), buszos vállalkozásnak, idegenvezetői tevékenységet végző vállalkozásoknak, valamint a magánüzemeltetésben, nem állami fenntartásban lévő turisztikai attrakcióknak (múzeum, állatkert, növénykert, stb). A vissza nem térítendő támogatás elősegítené a dolgozók megtartását. A felmerülő költségekre, likviditási problémák orvoslására használnák fel (iroda helyiség-bérleti díj támogatása, fenntartási költségek, stb)
  • Utazási irodák esetén az állam hosszabbítsa meg a vagyoni biztosíték érvényességét, 2021. június 30-ig. A vagyoni biztosítékot 2021. május 31-ig kelljen megfizetni. 2020. október 31-én csak regisztrációra legyen szükség, díj megfizetése nélkül.
  • A hazai turizmust segítve a belföldi vagyoni biztosíték díjának teljes átvállalását, hogy az utazási irodák belföldi utakat is tudjanak szervezni.
  • Az állam részben vagy egészben vállalja át a következő évi nemzetközi vagyoni biztosíték költségét, annak érdekében, hogy ha a járványügyi intézkedések szigorodnak, akkor az utasok által befizetett részvételi díjak ne vesszenek el.
  • A belföldi turizmust segítve a járvány ideje alatt az autóbuszos utazásoknál az áfa eltörlését, részben vagy egészben.
  • Piacnyitást a közszolgáltatásban. A magánszektoros autóbuszos vállalkozók részt vehessenek a közszolgáltatásokban.
  • A buszokra előre megvásárolt autópálya-matricák érvényessége automatikusan hosszabodjon meg 2021.12.31-ig, hiszen az idei évben nem használták ezeket ki.
  • A vállalkozások jelenleg érvényben lévő hitel moratóriumát hosszabbítsák meg 2021.07.31-ig.
  • A telephelyek, irodák, egyéb bérlemények szerződéseinek felmondási moratóriuma is hosszabbodjon meg 2021.07.31-ig.
  • Az IPA elengedését 2021.12.31.-ig

A petíciót eddig 590-en írták alá. Szeptember 11-ére, péntekre demonstrációt is hirdettek, a turizmus megmentésére.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik