Gazdaság

A Habony-csapat Gyurcsány volt kincstárnokával szedi ki a pénzt a TV2-ből

A VálaszOnline több, Habony Árpádhoz köthető üzletember mellett a máltai cégadatbázisban megtalálta Zelles Sándor nevét is, aki leginkább arról híres, hogy a Gyurcsány-éra főbizalmijaként a Kincstári Vagyoni Igazgatóságot vezette, és mint ilyen, feltűnt Budai Gyula fideszes elszámoltatási kormánybiztos célkeresztjében. Azóta úgy tűnik, betagozódott a miniszterelnöki tanácsadó köreibe.

A máltai cégadatokba sokáig nem lehetett bepillantást nyerni, a kedvező adózásáról ismert szigetország rendkívül diszkréten kezelte ezeket az információkat, egyebek mellett éppen ezért vált offshore paradicsommá. Egy pénzmosás elleni uniós direktívának köszönhetően azonban kinyílt a törpeállam hivatalos cégjegyzéke, és minimális anyagi ellenszolgáltatás ellenében már bárki megnézheti, valójában kiknek is termelik a pénzt a máltai cégek.

A VálaszOnline egyes energetikai üzletek esetében korábban már kinyomozta, hogy Zelles a Habony Árpád, illetve az ő hitelezőjeként ismertté vált Tombor András-féle kör képviselőjeként jár el, azonban most az is kiderült, hogy

a Habony-kör nevében ő veszi ki a profit egy részét a Fidesz-kormányzás presztízscsatornájából, az állami hirdetésekkel telepakolt TV2-csoportból.

A gyakorlatban ezt úgy szervezték meg, a TV2 Média Csoportban nincs közvetlen tulajdonosi befolyása Habonynak és társainak, a vállalat igazgatóságában azért helyet szorítottak személyes ügyvédjének, Kovács Lorándnak. A televíziós csatorna műsorgyártójában, az IKO Holding Kft.-ben ugyanakkor 17 százalékos részesedése van a Zelles Sándor nevén lévő International Air Brokerage Limitednek — és a máltai érdekeltség Halkó Gabriellát, Habony „gazdasági énjét”  delegálta a magyar cég felügyelőbizottságába.

A VálaszOnline hozzáteszi: a 2010-es parlamenti választás előtt a Fidesz még habonyi kíméletlenséggel karaktergyilkolgatta az addigi hatalom úgynevezett offshore-lovagjait.

Kiemelt kép: Ivándi Szabó Balázs/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik