Gazdaság

Egyre többen már csak hitelből tudják megoldani a beiskolázást

A BÁV Zálog üzletágának megbízásából a Pulzus piackutató készített reprezentatív kutatást augusztus közepén a családok iskolakezdésre fordított kiadásairól — derül ki a BÉV Zálog csütörtöki közleményéből. Az országos kutatás szerint a költségek egy átlagos, kétgyermekes család esetében összesen 40-80 ezer forintot, azaz a háztartás bevételeinek 20-30 százalékát teszik ki. Egy háromgyerekes családnál ez elérheti a 120 ezer forintot, a bevételek 40 százalékát is. A megkérdezettek 18 százaléka ennél többet, gyermekenként 40-60 ezer forintot, 5 százaléka pedig 60-80 ezer forint közötti összeget költ.

Az iskolakezdés jobban megterheli a vidékieket, akik az alacsonyabb jövedelmek miatt, a budapestiekhez képest, a bevételeik nagyobb részét fordítják ilyenkor az iskolásokra. Az árak emelkedése is nehezíti a tanévkezdést. A kutatás szerint legtöbbet az általános iskolát kezdő gyermekekre költenek, hiszen nekik még az íróasztalt, megfelelő széket, asztali lámpát is be kell szerezni, ez a legjelentősebb tétel, amely akár 100 ezer forinttal is megterhelheti a családi kasszát. Extra kiadást jelenthet egy, a digitális oktatás esetleges visszatérése miatt elengedhetetlenné vált számítógép beszerzése is. A tanévkezdő költségek között jelentős súllyal szerepel az iskolatáska, az írószerek, és a füzetek beszerzése, de tartalékolni kell az iskolai étkezésre, különórákra és egyéb befizetnivalókra is. A megkérdezettek 14 százaléka úgy próbál spórolni, hogy családtagoktól, ismerősöktől használtan szerzi be az iskolaszereket.

A pénzügyi tervezést idén jelentősen megnehezíti a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesés. A családi megtakarításokat erősen megnyirbálta, sőt a többségnél ki is merítette a karantén-időszak. Ezt a helyzetet tovább nehezíti, ha az egyik szülő elveszítette a munkáját (11 százalék), vagy csökkentették a munkaidejét (10 százalék), a kutatás szerint jelenleg a szülök fele (55 százalék) dolgozik csak teljes munkaidőben.

A bevételek csökkenése és a költségek emelkedése miatt nem meglepő, hogy a gyerekes családok 56 százaléka érzi úgy, hogy nehezebb most előteremteni az iskolakezdés költségeit, mint egy évvel ezelőtt.

A megkérdezettek 9 százaléka kölcsön segítségével fedezi a kiadásokat, ebből 7 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik a korábbi  évekkel ellentétben, idén nem tudják önerőből megoldani a beiskolázást.

Az aranyfedezetű kézizálog-kölcsönökre specializálódott BÁV Zálog üzletágánál eddig az augusztus-szeptember átlagos forgalmú időszak volt. A Pulzus kutatással párhuzamosan, augusztus első felében, a fiókjainkban végzett országos, 1500 fős kutatásunkon az ügyfelek 13%-a nyilatkozott úgy, hogy az iskolakezdés költségeinek fedezésére vesz fel zálogkölcsönt. Az igazi rohamra csak a hónap végén számítunk, hiszen sok család augusztus utolsó hetére hagyja a készülődést

— mondta el Dandé Imre, a BÁV Zálog igazgatója.

A pénzügyi tervezést nehezítette, viszont a pénzügyi tudatosságot erősítette a koronavírus járvány, és az esetleges második hullámtól való félelem. A zálogügyfelek 48 százaléka gondolja úgy, hogy a bevételei kis- vagy nagymértékben visszaesnek az év második felére, 78 százalék tartja szükségesnek, hogy pénzügyileg is felkészüljön az esetleges újabb járványidőszakra. 65 százalékuk igyekszik visszafogni a kiadásait, és többek között kevesebbet költeni a szeptember 1-jei iskolakezdésre.

Kiemelt kép: Mónus Márton/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik